Как Индия преодоля горчивите разногласия на Г-20 относно Украйна

...
Съвместната декларация на Г-20 в Делхи се описва като значителна
Коментари Харесай

Съвместната декларация на Г-20 в Делхи се описва като значителна дипломатическа победа за Индия.

Съгласието на съвместно изявление изглеждаше почти невъзможно преди няколко дни, като се има предвид колко силно разделени беше групата относно нахлуването на Русия в Украйна.

В крайна сметка имахме декларация, която събра единодушна подкрепа от всички държави-членки на Г-20, без нито една несъгласна бележка.

Самата Украйна, която не беше представена на срещата на върха, беше недоволен - въпреки че ключови играчи, включително САЩ, Обединеното кралство, Русия и Китай, похвалиха резултата.

И така, как Индия успя да събере нации с крайно различни възгледи за Украйна?

Г-20 оплаква войната в Украйна, но избягва да обвинява Русия. Русия приветства неочакваната Г-20 „крайъгълен камък“, докато Украйна избухва

Внимателният прочит на декларацията и някои геополитически развития седмици преди срещата предлагат някои улики.

Групата от пет държави БРИК - която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - реши да включи шест нови членове по време на годишната си среща на върха през август.

Новите членове - Аржентина, Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ - имат тесни връзки с Китай.

Разширяването може и да не е изиграло пряка роля в резултата от срещата на върха на Г-20, но не е тайна, че Западът е предпазлив от нарастващото влияние на Китай, особено в развиващия се свят, през последните няколко години.

"Това не беше пряк фактор, но Западът, особено САЩ, съзнава, че Китай ефективно се опитва да създайте алтернативен международен ред, който е антизападен“, казва Прамит Пал Чаудхури, ръководител на практиките в Южна Азия на Eurasia Group. Западът вижда Индия като противотежест на Китай и не би искал президентството на Делхи да приключи без декларация."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР