Съвместна проверка на МВР и Министерството на регионалното развитие и

...
Съвместна проверка на МВР и Министерството на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Участък от АМ Хемус с по-малко асфалт и повече шлака, според министър Шишков

Съвместна инспекция на Министерство на вътрешните работи и Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) на автомагистрала „ Хемус “ през месец декември е посочила, че в сектора от София до Яна има вложен по-малко асфалт от нужното и шлака в земната основа. Това заяви служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия, представен от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

При условие за 28 см асфалт, взетите проби са посочили съществуване сред 18 и 21 см, а шлаката в земната основа е в огромно количество. Министърът изнесе данни, че в тази част на автомагистралата градежът е почнал 2011 година, през 2013 година е пуснато придвижването, само че разрешението за прилагане е чак от 2016 година. „ Т.е. някой е чакал във времето по кое време и по какъв начин да бъде въведен този сектор в употреба “, разяснява Шишков. 

Той съобщи, че взаимните инспекции на Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие ще продължат, тъй като в огромната си част пътищата не са направени по метода, по който следва да бъдат направени по отношение на плановете и предвижданията.

Очакват се резултатите от инспекцията на Автомагистрала „ Марица “, а в идната седмица ще бъде инспектирана Северната скоростна дъга. Част от проблемите на автомагистрала „ Марица “ са поради това, че най-вероятно са спестени материали или са влагани несъответствуващи. Министър Шишков разяснява, че средства за поправки на секторите с открити нередности ще се намерят, тъй като това визира сигурността на напредване. „ Отношението на страната към строителния развой не е било това, което би трябвало и резултатите са налице “, сподели още той и уточни инспектирания от него единствено преди ден път Югово-Лъки, който по думите му е образец за “строителна бутафория ”. Там скалната маса е конфискувана и по този начин пътят има потребност от разчистване на камъните. 

Освен некачествено осъществения ремонт, казусът там е, че главен ремонт е осъществяван с документи за настоящ и по този начин става невероятно някой да поеме отговорността за качеството на свършената работа. За да бъдат избегнати такива проблеми в бъдеще, в новите търгове за пътно поддържане поръчките са разграничени. Разделението е направено, с цел да имат опция и по-малки компании да вземат участие в търговете. 

Регионалният министър конкретизира и периодите за бъдещото строителство на Автомагистрала „ Хемус “. На пети лот ще бъде отстранено противозаконното строителство, осъществено до този миг и ще бъдат утвърдени плановете за лотове – пет и шест, с цел да може да стартира строителството там. Одобрен е подробният организационен проект на 9-ти сектор. „ Четвърти лот стои в клопката на противозаконното строителство, защото има огромен обсег нелегално строителство, а  депутатите не пожелаха да намерят законов механизъм, в който да продължи градежът “, разяснява Шишков. Той съобщи, че няма да бъде индексирано строителството на лотовете, за които има раздадени задатъци. След като имат 35% задатък, би трябвало да продължат да строят. Казах на компаниите, че откакто са получили 35% задатък, а в договорите им няма условия за индексиране, няма по какъв начин да получат такива пари. Сега Министерство на регионалното развитие, страната и строителният отрасъл са в голям капан и всички страдаме от този капан, уточни министърът. 

„ В момента на Министерство на регионалното развитие прави изпитание да обърне посоката на мислене, посоката на работа, на действието в този отрасъл. Мисля, че сме на прав път и вървим в тази посока, още повече, че част от автомагистралите започваме лека-полека да ги завършваме “, сподели още Шишков и даде за образец автомагистрала „ Европа “, където до месец, месец и половина може да бъде пуснато придвижването до границата в този сектор, „ който нарекох пътя на костенурката ”, а до няколко месеца се чака прогрес и в частта от София до Сливница. Ако целият лот бъде приключен 2024 година, няма да бъде изгубено и европейското финансиране за обекта, уточни Иван Шишков.

До няколко месеца ще бъдат пуснати и седем километра от скоростния път Ботевград-Мездра, което ще облекчи обхода на Новачене. Следващата седмица ще бъде издадено позволение за подсилване на свлачището на Автомагистрала „ Струма “, тъй че поетапно да бъде пуснато придвижването и в двете платна, се показва още в известието на Министерство на регионалното развитие.

Припомняме, че през месец януари служебният министър Иван Шишков заяви, че общата стойност на осъщественото нелегално строителство на инфраструктурни обекти е 1,020 милиарда лв.. Сред обектите са четвърти и пети лот на автомагистрала “Хемус ”, пътни планове за настоящ и ремонт и поддръжка, които съставляват главен ремонт, поправки на язовири.  
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР