Съвместна декларация беше приета в рамките на заседанието на правителствата

...
Съвместна декларация беше приета в рамките на заседанието на правителствата
Коментари Харесай

Правителствата на България и на Румъния приеха Съвместна декларация от петото заседание на Съвета за сътрудничеството на високо равнище

Съвместна декларация беше призната в границите на съвещанието на държавните управления на България и на Румъния в Букурещ. В документа се показва волята на двете страни да засилят съдействието си в сфери, изискващи съгласувани старания и общи начинания по двустранни, районни, европейски, евроатлантически и интернационалните тематики.

България и Румъния показват интерес от усилване на съдействието във всички секторни области от общ интерес, с акцент върху превоз и енергетика, районно развиване, туризъм, просвета, обучение, опазване на здравето, селско стопанство.
В декларацията се отбелязва смисъла на диверсификацията на енергийните доставки по оста Север-Юг, както и уговорката за довеждане докрай на газовата компресорна станция Podisor и обезпечаването на оптимални условия за действието на газовата връзка България-Румъния с оглед постигането на реверсивен газов поток. Потвърждава се желанието да продължат най-хубавите практики при осъществяването на Програмата за трансгранично съдействие в границите на бъдещия финансов интервал.

Двете държавни управления приветстват откриването през 2018 година на нов гранично контролно-пропускателен пункт Добромир - Крушари, който дружно с гранично контролно-пропускателния пункт Кайнарджа - Липница, открит през 2017 година, подкрепя свързаността в интерес на бизнеса и жителите.

На районно равнище се слага акцент върху насърчаването на европейската вероятност на Западните Балкани, която е приоритет на Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз, основавайки се на достиженията на Българското председателство.

Подчертава се също по този начин смисъла на Южния газов кулоар и построяването на изчезналата инфраструктура в Югоизточна Европа, в това число на междусистемната газова връзка сред Гърция и България, която е основен сектор на Южния газов кулоар и е от геостратегическо значение за диверсификация на доставките на газ в района.

В декларацията се приветства основаването на районни газоразпределителни центрове, в подтекста на европейските цели за основаване на взаимосвързан и интегриран паневропейски газов пазар, ориентиран към възстановяване на сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ.

България и Румъния удостоверяват ангажираността си във връзка с дебата за бъдещето на Европа, за да се способства за по-силна, по-единна и по-сплотена Европа. Подчертава се смисъла на насърчаването на солидарността(кохезията) във всичките й измерения. Двете страни декларират решимостта си да подсигуряват вътрешната сигурност на Европейския съюз, по-специално посредством подсилване на външните граници на Съюза, и акцентират по отношение на това, че бързото присъединение на Румъния и Република България към Шенгенското пространство ще способства доста за тази обща задача и отговорност.

На евро-атлантическо равнище двете страни се съгласяват да засилят съдействието и координацията в границите на Европейския съюз и НАТО, дружно с двустранното съдействие в региона на защитата, в това число посредством постоянни съвещания по въпроси от общ интерес и присъединяване в взаимни учения.

Румъния и България остават напълно ангажирани с по-нататъшното задълбочаване на отличното си партньорство и тясното си съдействие за пълноценнотo реализиране на неговия капацитет, в интерес на своите жители, района и единството на Европа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР