Съвкупната нетна печалба на водещите индустриални компании в света е

...
Съвкупната нетна печалба на водещите индустриални компании в света е
Коментари Харесай

Общата печалба на големите борсово търгувани компании в света пада за 4-то поредно тримесечие

Съвкупната чиста облага на водещите индустриални компании в света е спаднала с 9% през третото тримесечие (юли-септември) в съпоставяне със същия интервал на предходната година, основно заради забавянето на икономическия напредък на Китай. Печалбите при международната промишленост понижават към този момент за четвърто следващо тримесечие, заяви японският бизнес вестник Nikkei, базирайки се на калкулации на своите специалисти.

Те са анализирали главните индикатори на общо 13 хиляди водещи компании от Съединени американски щати, Европейския съюз, Китай и други страни, които съставляват 90% от общата цена на всички акции, които се котират на фондовите тържища в света.

На фона на общото утежняване на конюнктурата в индустриалния бранш, най-негативна е обстановката при химическата индустрия - там облагите като цяло през третото тримесечие са се сринали с 43% по отношение на същия интервал на миналата година. Освен това, чистата облага понижава като цяло с 12% при производството на електронна техника, и с 10% - при машиностроенето. За същия интервал, при непромишления бранш чистата облага нараства на годишна база с 16%.
 Прогнозират многомилиардни загуби за банките в Китай
Прогнозират многомилиардни загуби за банките в Китай

Застрашени са най-вече районните банки в страната, считат от S&P Global Ratings

Изчисленията на Nikkei демонстрират, че утежняване на финансовите индикатори е маркирано най-вече при интервенциите в Китай. Както отбелязва Nikkei, оказват въздействие и опасенията за обстановката в Съединените щати, където високите лихвени проценти по заемите " спъват " повишаването на новите вложения.

По данни на държавното статистическо ръководство на Китай, темпът на напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната за 2021 година е най-високият за последните 10 години, достигайки 8,4%. Обаче поради въздействието на някои отрицателни фактори, на първо място на пандемията, за 2022 година темпът на стопански растеж беше 3%. Официалната целева стойност за настоящата година е 5% растеж на Брутният вътрешен продукт.
 Настъпва ли
Настъпва ли " нова макроикономическа ера " и какви са нейните " признаци "?

Мнението на авторитетното немско бизнес издание Handelsblatt
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР