Съветниците му предвиждат, че Вашингтон ще застане на по-заден план

...
Съветниците му предвиждат, че Вашингтон ще застане на по-заден план
Коментари Харесай

Радикално преориентиране. Очертава се планът на Тръмп за НАТО

Съветниците му плануват, че Вашингтон ще застане на по-заден проект и ще подписа договорка с Путин за Украйна
Доналд Тръмп толкоз доста пъти е заплашвал да напусне НАТО - или най-малко изглеждаше по този начин - че за доста от критиците му се питат по кое време, а не дали ще се откаже от 75-годишния алианс, в случай че бъде избран отново за президент през ноември.

Всъщност Тръмп е малко евентуално да се откаже от НАТО, съгласно изявленията с някогашни чиновници по националната сигурност на Тръмп и специалисти по защита, които евентуално ще бъдат на работа при втори мандат на Тръмп. Но даже и да не напусне публично организацията, това не значи, че алиансът ще преживее втория мандат на Тръмп недокоснат.

В подмяна на продължение на присъединяване на Съединени американски щати Тръмп освен ще чака европейските страни да усилят фрапантно разноските си за НАТО - главното му недоволство, когато беше президент - само че и ще предприеме нещо, което специалистът по защита Дан Колдуел, осведомен с мисленето в консултативния кръг по националната сигурност на Тръмп, разказва като " коренно преориентиране ".

" Всъщност към този момент нямаме избор ", споделя Колдуел пред сп. " Политико ", базирайки се на възходящия дълг на Съединени американски щати, затихващото набиране на военнослужещи и отбранителната индустриална база, която не може да се оправи с предизвикването от страна на Русия и Китай.

Нито Тръмп, нито предизборният му щаб към този момент са назначили нов екип по националната сигурност, нито намерено са приели нова стратегия за НАТО. Няма и отговори на няколко молби за коментар за тази публикация.

Но някогашните чиновници и специалистите, които приказваха за тази публикация - някои от тях публично, а други при изискване за анонимност - са ангажирани в продължаващия спор към Тръмп за това какъв брой мощно да се подбуден европейците към архитектура на сигурността, която да се хареса повече на Тръмп.

Според тези чиновници Съединени американски щати ще запазят нуклеарния си чадър над Европа по време на втория мандат на Тръмп, като запазят военновъздушните си сили и базите в Германия, Англия и Турция, а също и военноморските си сили. В същото време главната част от пехотата, бронираната техника, логистиката и артилерията в последна сметка ще преминат от американски в европейски ръце. Части от този проект бяха изложени в публикация, оповестена през февруари 2023 година от обвързвания с Тръмп Център за възобновяване на Америка, само че през миналите месеци измежду поддръжниците на Тръмп се очерта и по-подробен консенсус по очертанията на новата идея за НАТО.

Промяната, която те плануват, би включвала " доста и значително понижаване на ролята на Америка в региона на сигурността - да се оттеглим, вместо да бъдем главният снабдител на бойна мощ в Европа, някой, който дава поддръжка единствено по време на рецесия ", споделя Колдуел, който неотдавна беше старши консултант на Ръсел Воут, някогашен почитан чиновник от администрацията на Тръмп, който през май беше назначен за шеф по политиките на Националния конгрес на Републиканската партия и който се чака да играе значима роля във втората администрация на Тръмп. Воут е и президент на Центъра за възобновяване на Америка.
 Снимка: AP/БТА
 
 
Друга част от очертаващия се проект за деяние на Тръмп е двустепенна система на НАТО. Тази концепция, препоръчана за първи път от различен почитан някогашен чиновник на администрацията на Тръмп, пенсионирания генерал-лейтенант Кийт Келог, значи, че страните членки, които към момента не са постигнали задачата за консумиране на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, " няма да се употребяват от отбранителната благотворителност и гаранцията за сигурност на Съединените щати ", споделя един от специалистите по национална сигурност, подкрепящи Тръмп, поискал анонимност. Това би могло да се преглежда като нарушаване на член 5 от контракта, който задължава всеки член да предприеме " дейности, които смята за нужни ", с цел да помогне на този, който е атакуван. Но членовете на външнополитическия мозъчен концерн на Тръмп означават, че формулировката на член 5 е гъвкава и не изисква от нито един член да отговори с военна мощ.

Тръмп непрекъснато показва неодобрение, че съдружниците от НАТО " ни ограбват ", като не извършват задачата за 2% разноски. Неотдавна Тръмп като че ли предложения Русия да нападна " лентяите " от НАТО, като съобщи, че ще " насърчи " руснаците да " вършат каквото си желаят " със страните членки, които към момента не са изпълнили задачата за разноските за защита - десетилетие откакто съдружниците от НАТО дадоха обещание да го създадат на срещата си на върха в Уелс през 2014 година

Бързото разрешаване на продължаващия две години и половина спор в Украйна евентуално също ще играе основна роля в проектите на Тръмп за НАТО. Като част от проекта за Украйна, за който до момента не е съобщавано, хипотетичният претендент на републиканците обмисля договорка, при която НАТО да се ангажира да не продължава да се уголемява на изток - съответно в Украйна и Грузия - и да договаря с съветския президент Владимир Путин за това какъв брой украинска територия може да резервира Москва, настояват двама други специалисти по национална сигурност, свързани с Тръмп.

Като цяло, новият метод на Тръмп в тези области би представлявал гражданска война в делата на НАТО - такава, каквато съгласно доста критици Европа е изцяло неспособна да се реализира в обозримо бъдеще. Съединени американски щати са изрично най-големият донор за интервенциите на НАТО, като през 2023 година са изразходвали към 860 милиарда $ за защита, което съставлява 68% от общите разноски на страните от НАТО. Това е много над 10 пъти повече от тези на Германия, втората по величина разходваща страна.

Значителна част от тези американски разноски, които възлизат на към 3,5 % от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, отиват за защитата на Европа, макар че Пентагонът отхвърля да разкрие обществено каква е тази сума, споделя шефът на изследователския отдел на Европейския съвет за външна политика Джереми Шапиро.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
На среща с президента Джо Байдън във Вашингтон по-рано този месец отиващият си общоприет секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че 23 от 31-те страни членки на НАТО към този момент ще извършват задачата на алианса от 2%. " Това е повече от два пъти повече, в сравнение с преди четири години ", съобщи Столтенберг. Очаква се измежду тях да бъде и Германия за първи път от началото на 90-те години на предишния век, а министърът на защитата на тази страна, който е " ястреб ", Борис Писториус, наподобява е припрян да се оправи по-добре, призовавайки Германия да стигне до 3,5% от Брутният вътрешен продукт за защита.

Но даже и Германия да доближи тази граница, някои някогашни чиновници на защитата, подкрепящи Тръмп, настояват, че това към момента не е задоволително. " Подкрепям поддържането на Северноатлантическия алианс, само че мисля, че единственият метод за това - и непрекъснато го споделям на европейците - е те да поемат доста по-голяма част от тежестта ", споделя Елбридж Колби, който е управлявал създаването на Националната отбранителна тактика на Тръмп като негов заместник-помощник-министър на защитата по тактиката и развиването на силите и за който се приказва, че претендира за върховен пост в региона на националната сигурност във втората администрация на Тръмп.

" Вече не можем да даваме 10 пъти повече, в сравнение с дават германците, и би трябвало да сме готови да се оправим с тях. Трябва да има последици ", споделя Колби. " Искаме НАТО да бъде дейна, само че желаеме тя да бъде с водеща роля на европейците. Това беше първичната концепция. Това беше концепцията на Дуайт Айзенхауер. " Само че в този момент, когато сме изправени пред застрашителния Китай, нуждата от такива промени е доста по-належаща - споделя Колби. " Съединените щати не разполагат с задоволително военни сили.... Не можем да чупим копията си в Европа против руснаците, когато знаем, че китайците и руснаците си сътрудничат, а китайците са по-опасна и забележителна опасност ", добавя той.
 Снимка: AP/БТА
Първият тест за желанията на Тръмп във връзка с НАТО, в случай че той завоюва нов мандат, ще бъде по какъв начин ще се оправи с продължаващата война на Русия против Украйна. След началото на войната в Украйна Съединени американски щати ускориха централната си роля в НАТО, като изпратиха в допълнение 20 000 военнослужещи в Европа (общо 100 000) в допълнение към нови въздушни, сухопътни, морски, кибернетични и галактически мощности. Според двама специалисти по национална сигурност, подкрепящи Тръмп, които са осведомени с разсъжденията в най-близкото обграждане на Тръмп, хипотетичният претендент на републиканците в този момент обмисля да подписа договорка с Путин за това кои страни могат да се причислят към НАТО, по-специално Украйна и Грузия. Такъв проект би провалил мъглявото заричане на НАТО за бъдещо участие на Украйна - политика, която Байдън продължава, въпреки и без да се ангажира с график.

През април в. " Вашингтон пост " заяви, че предварителният проект на Тръмп включва и оказване на напън върху Украйна да отстъпи Крим и граничния район Донбас на Русия.

" Бих очаквал доста бърза договорка за преустановяване на спора ", сподели Кевин Робъртс, президент на фондация " Херитидж ", авторитетен мозъчен концерн, подкрепящ Тръмп, който изготви плана " 2025 ". Робъртс споделя, че не може да съобщи вътрешна информация за проектите на Тръмп.

Но съгласно един от специалистите по национална сигурност, осведомен с мислите на Тръмп, който приказва при изискване на анонимност, Тръмп " би бил отворен за нещо, което да ограничи разширението на НАТО и да не се връща към границите на Украйна от 1991 година Това би било на масата. Но това не значи да се откаже от всяка друга опция, в това число от доставката на огромни количества оръжия за Украйна ".

Самият Тръмп не е показал обществено подробни проекти за Украйна, само че по време на предизборната акция той нееднократно е обещавал да постави завършек на войната като една от първите си задания - " още преди да дойде в Овалния кабинет, малко откакто спечелим президентството ", съобщи той на протест във Филаделфия на 22 юни. Запитан в подкаст на 21 юни дали е подготвен да смъкна от дневния ред разширението на НАТО в Украйна, Тръмп отговори - в реплики, които значително не бяха отразени - че обещаването на участие в НАТО на Украйна е било " неточност " и " в действителност е повода за започването на тази война ". Мнозина в лагера на Тръмп намерено избират Украйна да не е член на НАТО. " НАТО към този момент се е разширила доста повече от това, от което се нуждаем за една антихегемонна коалиция " против Русия - споделя Колби.

На 14 юни Путин съобщи, че Русия ще бъде подготвена да договаря за преустановяване на войната, в случай че Украйна се откаже от упоритостите си да се причисли към НАТО и изтегли войските си от четирите района, които Москва разгласи за свои. Запитан по време на дебата си с Байдън на 27 юни дали сходни условия са допустими, Тръмп отговори: " Не, не са допустими. Но вижте, това е война, която в никакъв случай не е трябвало да стартира ".

Критиците споделят, че натискът върху Украйна да съобщи територия единствено ще оправдае ужасяващото и убийствено присвояване на земя от страна на Путин. Но Тръмп даде да се разбере, че не изпитва особена обич към Украйна, както и към НАТО, като по време на визитата си в Капитолия през юни съобщи на ръководителя на Камарата на представителите Майк Джонсън, че Украйна " в никакъв случай няма да бъде там за нас " и че " би трябвало да плащаме повече на НАШИТЕ ВОЙСКИ, вместо да изпращаме 60 милиарда $ на Украйна ", гласи туит на републиканеца Мат Гаетц. Друг представител на Републиканската партия, Дон Бейкън, съобщи пред кореспонденти, разказвайки за същия диалог, че Тръмп се е отнесъл надменно към задачата на Киев да прогони руснаците, което е било неизменима политика на Байдън. " Той сподели, че в случай че Украйна завоюва, каква ще е изгодата? ", твърди Бейкън.

Най-големият проблем с очертаващия се метод на Тръмп към НАТО може би е, че европейските страни явно не са подготвени да изпълнят фрапантно разширена военна роля в скоро време - макар предварителните им проекти за " отбрана от Тръмп " на НАТО посредством вдишване на ангажимент за по-големи разноски, споделят специалисти. Но те може би нямат огромен избор, защото този път Тръмп ще има повече лостове, с цел да изисква от Европа това, което желае, тъй като Съединени американски щати към момента дават лъвския къс от военната помощ за Украйна, а Европа е по-слаба стопански и по-зависима от енергийните доставки от Съединени американски щати от всеки път.
 Снимка: БТА/АП, Jacquelyn Martin
Много критици от Съединени американски щати настояват, че европейските водачи отхвърлят. " Те в действителност нямат никаква концепция по какъв начин да заменят Съединените щати ", споделя Шапиро от Европейския съвет за външни връзки. Неуспешните старания на френския президент Еманюел Макрон да упорства за по-голяма самостоятелност от американския защитителен чадър се провалиха. Столтенберг, в последните месеци от 10-годишния си мандат като общоприет секретар на НАТО, стартира да твърди, че американците би трябвало да са удовлетворени, че европейската защита оказва помощ за поддържането на американската отбранителна промишленост. " Те взеха решение твърдо да имат вяра, че Съединени американски щати ще бъдат там ", сподели Шапиро. " Струва ми се, че това в действителност не е проект, а вяра, която имаш при липса на проект. "

Критиците в лагера на Тръмп настояват, че европейците би трябвало да развиват трансгранични отбранителни промишлености, а не национални, с цел да покачат успеваемостта и потенциала си и да изпълнят към момента неизпълненото заричане за доста разширение на силите за бързо реагиране на НАТО от 40 000 на към 300 000 военнослужещи. Но като се изключи някои страни като Полша, доста европейски държавни управления остават " на границата на заблудата " за това, което се изисква, споделя Колдуел.

Някои някогашни чиновници на Тръмп признават, че Вашингтон евентуално не желае да стига прекомерно надалеч в предаването на водачеството на европейците. Изолационистките инстинкти на Тръмп могат инцидентно да се трансфорат в бумеранг и да въвлекат Съединени американски щати в по-широка война. Колби, да вземем за пример, показва със угриженост предлагането на Макрон за включване на френски войски в спора в Украйна и някои от провокативните изявления на по-ястребово настроените източноевропейски водачи. Сред тях е и президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс, който неотдавна съобщи на латински: " Russia delenda est ". Това беше позоваване на рецептата на Катон за античния Картаген: " Carthago delenda est ", което значи " Картаген би трябвало да бъде опустошен ".

" Русия би трябвало да бъде унищожена? Те имат 6000 нуклеарни оръжия. Лекомисленият метод, по който някои хора подхождат към въпроса за ескалацията, е просто безразсъден за мен ", споделя Колби. " Много се тормозя от това и от опцията да ни вкарат в по-голяма война с Русия поради такива недомислени стъпки. "

Освен това обещанието на Тръмп да не уголемява НАТО може да се окаже доста по-приемливо за европейските съдружници, в сравнение с доста хора си мислят. През май немският канцлер Олаф Шолц съобщи искрено, че не счита, че Украйна може да стане част от НАТО в идващите може би 30 години. А на 17 юни Столтенберг уточни, че прекратяването на огъня няма да е задоволително, с цел да се задейства участието на Украйна в НАТО. " Трябва да сме сигурни, че това е мир, а не просто пауза ", сподели той. " Нуждаем се от уверения, че това е краят, че всичко свършва дотук. "
 Снимка: АР/БТА
Но една нова администрация на Тръмп, даже и в най-обнадеждаващия случай, евентуално ще бъде разтърсване за Атлантическия алианс. Много американски публични лица - в това число военачалник Кристофър Каволи, висш главнокомандващ на съюзническите сили в Европа - упорстват, че 2 % би трябвало да бъдат долна граница, а не таван за европейците.

Според почитан европейски посланик, който приказва при изискване на анонимност, държавните управления на Европейски Съюз са наясно с всичко това. " Трудно е да се реши дали ще успеем да създадем задоволително, с цел да успокоим в действителност Тръмп, тъй като ни е мъчно да предвидим какво ще направи или няма да направи той ", споделя дипломатът. Европа също по този начин признава, че Китай " би могъл да окаже въздействие върху военната роля, която Съединени американски щати биха могли да играят в помощ на отбраната на Европа. Възможно е да няма задоволително потенциал за два театъра на военни дейности ".

В последна сметка единствено Тръмп може да каже какъв брой надалеч ще стигне с НАТО. Прицелните точки на Тръмп в региона на националната сигурност може да се реалокират. Колко тъкмо, не е ясно, само че бъдещето на НАТО - и на Европа - зависи от дейностите му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР