Съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан заяви

...
Съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан заяви
Коментари Харесай

Австралия купува до 5 ядрени подводници от САЩ

Съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан съобщи в понеделник, че Австралия ще закупи три нуклеарни подводници от клас " Вирджиния " " с алтернатива за закупуване на още две " от Вашингтон.

Съливан изясни, че тристранната среща САЩ-Обединеното кралство-Австралия ще изложи " многофазен развой, който стартира през идващите няколко години ".

Обучението на австралийските моряци, инженери, техници и различен личен състав ще стартира неотложно , сподели той.

През 2020-те години ще има " постоянно ротационно разполагане на американски и английски подводници в Австралия ", а през 2030-те ще има доставка на гореспоменатите подводници от Съединени американски щати до Австралия, означи Съливан.

" Последната фаза ще бъде фактическото разполагане на нова нуклеарна подводница с стандартно въоръжение ", показа американският представител.
 Съединени американски щати и Англия дават нуклеарни подводници на Австралия
Съединени американски щати и Англия дават нуклеарни подводници на Австралия

Премиерът Антъни Албанезе дефинира договорката като най-големият скок в отбранителната дарба на нацията

Лидерите на Обединеното кралство и Австралия ще се срещнат в Калифорния с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който се чака да разгласи новата договорка за нуклеарни подводници с Канбера, която има за цел да противодейства на Китай в Тихия океан, написа " Ал Джазира ".

Срещата в Сан Диего в понеделник идва 18 месеца след основаването на нов пакт за сигурност сред Съединени американски щати, Обединеното кралство и Австралия, прочут като AUKUS, който даде на Австралия достъп до технология за нуклеарни подводници .

Пактът, който обгръща също съдействие в региона на изкуствения разсъдък, хиперзвуковите оръжия и други съвременни технологии , е част от продължаващите старания на трите страни да отговорят на китайската военна мощност.

Китай съставлява " редовно предизвикателство за международния ред ", сподели английският министър председател Риши Сунак в изявление за NBC News в неделя от Калифорния, където се срещна с австралийския си сътрудник Антъни Албанезе ден преди идването на Байдън.

Откакто AUKUS започва, Пекин неведнъж упреква триото, че възприемат " нрав на Студената война ", който рискува по-голяма ескалация .

— the enhanced trilateral security partnership between Australia, the UK, and the U.S. — demonstrates our shared commitment to revitalizing our partnerships and strengthening them to take on the challenges of the 21st century.
— Department of State (@StateDept)
Продажбата на до пет подводници от клас " Вирджиния "  е част от дълготраен, многоетапен проект , предопределен да направи Австралия пълновръстен сътрудник в внедряването на свръхсекретна американска нуклеарна технология, която преди този момент се споделяше единствено с Обединеното кралство.

След продажбата на подводниците от клас " Вирджиния ", чиято приблизителна стойност е 3 милиарда $ всяка , Австралия и Англия ще се впуснат в построяването на нов модел подводница с американска технология и поддръжка , съгласно известия в медиите.

Австралия се стреми да достави тези нови кораби на флота си през 40-те години на века, заяви The New York Times.

Споразумението също по този начин планува сили от американски и английски подводници да бъдат ситуирани в Западна Австралия , с цел да оказват помощ в образованието на австралийски екипажи и да укрепят възпирането , оповестява " Ройтерс ".

Сделката, която ще отнеме години, с цел да бъде изцяло осъществена, бележи амбициозна смяна за трите съюзнически страни, защото те се стремят да отговорят на бързо разширяващата се военна мощност на Пекин в Тихия океан.

Това включва построяването на модернизиран военноморски флот и построяването на изкуствени острови , които съгласно наблюдаващи Китай е трансформирал във военни бази .

Участието на Австралия в AUKUS провокира къс, само че развълнуван спор с Франция, откакто Канбера се отдръпна от по-ранна договорка за подмяна на остарелия си флот от дизелови подводници с неядрени френски кораби на стойност 66 милиарда $.

В съпоставяне с подводниците от клас " Колинс ", които би трябвало да бъдат пенсионирани от Австралия, подводниците от клас " Вирджиния "  са съвсем два пъти по-дълги и са съвсем с три пъти повече екипаж със 132 души .

Американските плавателни съдове могат да останат под вода съвсем безкрайно време и да изстрелват мощни крилати ракети.

UK Prime Minister and I have a shared vision of a secure and stable world.

And tomorrow we'll have more to say on how we're working towards that through AUKUS.
— Anthony Albanese (@AlboMP)
От своя страна Китай твърди, че AUKUS рискува да стартира конкуренция във въоръжаването и нарушава Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие .

Пекин съобщи, че прехвърлянето на материали за нуклеарно оръжие от страна с нуклеарно оръжие към страна без нуклеарно оръжие е " очевидно " нарушаване на духа на контракта.

" Призоваваме Съединени американски щати, Обединеното кралство и Австралия да изоставят манталитета на Студената война и игрите с нулева сума, да съблюдават интернационалните отговорности добросъвестно и да вършат повече неща, които благоприятстват районния мир и непоклатимост ", Мао Нинг, представител на китайското министерство на външните работи сподели пред кореспонденти в Пекин.

Австралийските публични лица отхвърлиха рецензиите , потвърждавайки, че работят за придобиване на нуклеарни подводници, не на нуклеарни оръжия .

The PM has announced that the UK will ramp up investment in defence to meet the challenges of an increasingly volatile & complex world.

This £5bn investment will bolster ammunitions, modernise the UK’s nuclear enterprise & fund the next phase of the AUKUS submarine programme.
— UK Prime Minister (@10DowningStreet)  „ Светът става по-нестабилен “ – Британия влага 5.5 милиарда евро в защита
„ Светът става по-нестабилен “ – Британия влага 5.5 милиарда евро в защита

Сунак стартира посещаване в Съединени американски щати

Преди срещата в понеделник Обединеното кралство разгласи 6 милиарда $ в допълнение военно финансиране през идващите две години за " попълване и подсилване на запасите от жизненоважни муниции, модернизиране на нуклеарните качества на Обединеното кралство и финансиране на идната фаза от програмата за подводници AUKUS ".

В изказване Даунинг стрийт добави, че се обмислят по-дългосрочни нараствания на разноските за бюджета за защита .

По време на визитата си в Калифорния Байдън ще организира обособени срещи с Албанезе и Сунак, преди да отпътува за Монтерей Парк, с цел да разиска отбраната от принуждение с оръжие, откакто калифорнийският град претърпя смъртоносна пукотевица през януари.

След това Байдън ще пътува до Невада, с цел да разиска проектите си за понижаване на разноските за медикаменти с рецепта.

Пътуването на президента на Съединени американски щати също ще включва няколко прекъсвания за набиране на средства, защото се чака той публично да разгласи кандидатурата си за преизбиране на президент през 2024 година идващия месец.
 Пентагонът желае 842 милиарда $ за защита за финансовата 2024 година
Пентагонът желае 842 милиарда $ за защита за финансовата 2024 година

Остин: За сериозни вложения във всички времеви рамки, театри и области
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР