Сделката за размяна на затворници между САЩ и Иран е „на път“, казва служител на Белия дом

...
Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза,
Коментари Харесай

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че сделката за размяна на затворници между Съединените щати и Иран е „на път“, по-малко от две седмици след като Техеран премести петима задържани граждани на САЩ под домашен арест.

Коментарите на Съливан във вторник отбелязаха рядък публичен израз на увереност от Вашингтон, че размяната на затворници ще се състои.

„Вярваме, че нещата се развиват според разбирателството, което сме постигнали с Иран“, каза Съливан пред репортери по време на конферентен разговор.

„Нямам точен график за вас, защото има [има] стъпки, които трябва да се разгърнат. Но ние вярваме, че това остава на път.”

Няколко новинарски издания съобщиха по-рано този месец, че Вашингтон и Техеран работят по сделка за освобождаване на петимата американски граждани в замяна на позволяване на Иран да получи достъп до $6 милиарда във фондове, които са били замразени в Южна Корея поради санкциите на САЩ.

С предварителната сделка администрацията на президента на САЩ Джо Байдън също ще освободи няколко ирански граждани, задържани в Съединените щати.


Но американски служители по-рано предупредиха, че сделката не е финализирана.

Миналата седмица държавният секретар Антъни Блинкен приветства решението на Иран да премести задържаните американци от затвора в домашен арест като „положителна стъпка“, но подчерта, че „те все още не са у дома“.

В понеделник говорителят на външното министерство на Иран Насър Канаани каза, че не е определен конкретен график за завършване на обмена, но че „ще отнеме максимум два месеца, за да се осъществи този процес“.

Новината за предполагаемата сделка дойде в момент на повишено напрежение между двете страни, след като САЩ засилиха военното си присъствие в Персийския залив, след като обвиниха Иран в изземване и прихващане на международни кораби в стратегическите води.

Експерти приветстваха съобщението като важна стъпка, но казаха, че то не променя фундаментално отношенията между САЩ и Иран.

„Нищо в цялостния ни подход към Иран не се е променило“, каза още Блинкен миналата седмица. „Продължаваме да следваме стратегия за възпиране, натиск и дипломация.“

Все пак отпускането на средства от $6 милиарда за Техеран би било значително за страна, бореща се под тежестта на санкциите на САЩ.


Вашингтон натрупа икономически натиск върху Техеран, тъй като опитите за връщане към многостранно ядрено споразумение с Иран от 2015 г., официално известно като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA), досега се провалят.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. отмени JCPOA, според който Техеран намали ядрената си програма в замяна на премахване на международните санкции срещу икономиката му.

Блинкен каза, че 6 милиарда долара ще бъдат преместени в „сметки с ограничен достъп“, които могат да бъдат достъпни единствено за „хуманитарни цели“, докато ирански официални лица казаха, че Техеран ще реши как да се използват парите.

Междувременно бизнесмените Сиамак Намази, 51, и Емад Шарги, 58, както и природозащитникът Морад Тахбаз, 67, който също има британско гражданство, са сред петимата американци, задържани в Иран, които се очаква да бъдат освободени като част от размяна.

Имената на другите двама не са оповестени публично.

Остава неясно кои ирански затворници са част от предварителната сделка. New York Times съобщи по-рано този месец, че „шепа ирански граждани, излежаващи присъди затвор за нарушаване на санкции срещу Иран“, ще бъдат освободени.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР