Съветникът на Постоянното представителство на Русия към ООН в Женева

...
Съветникът на Постоянното представителство на Русия към ООН в Женева
Коментари Харесай

Висш руски дипломат: Никога не съм се срамувал толкова от страната си

Съветникът на Постоянното посланичество на Русия към Организация на обединените нации в Женева Борис Бондарев подаде оставка и разгласи, че се срами от страната и работата си поради войната против Украйна. Това е най-високопоставеният посланик, който е напуснал страната си от началото на нашествието в Украйна през февруари.

" Никога не съм се срамувал толкоз от страната си ", написа Борис Бондарев в изказване, споделено с дипломатите в Женева. Наричайки равнището на " неистини и непрофесионализъм " в съветското външно министерство " пагубно ", той разгласи, че " войната на Владимир Путин е " освен закононарушение против украинския народ, само че и може би най-сериозното закононарушение против народа на Русия ".

Неговото деяние идва единствено дни откакто съветското Външно министерство се хвалеше, че всички съветски дипломати били зад политиката на президента Владимир Путин, в това число и във връзка с войната против Украйна.
В своето обръщение, което дефинира като закъсняло, Бондарев в този момент написа: " За двадесетте си години работа съм виждал разнообразни обрати в нашата външна политика, само че в никакъв случай не съм се срамувал толкоз от страната и работата си, както на 24 февруари тази година. Агресивната война на Путин против Украйна, а в действителност и против целия западен свят, е освен закононарушение против украинския народ, само че и може би най-тежкото закононарушение против народа на Русия, което с буквата Z зачерта всички очаквания за последователно развиване на проспериращо демократично общество в нашата страна ".

 Постът на Борис Бондарев в страницата му в LinkedIn Постът на Борис Бондарев в страницата му в LinkedIn Източник: LinkedIn
Дипломатът прибавя: " Онези, които замислиха тази война, желаят единствено едно - да останат на власт вечно, да живеят в помпозни и безвкусни дворци, да плават на яхти, сравними по тонаж и стойност с целия морски флот на Русия, да се радват на неограничена власт и цялостна безотговорност. За задачата те са подготвени да жертват доста животи. Хиляди руснаци и украинци към този момент починаха поради тази цел ".

" За страдание, през всичките тези двадесет години равнището на лъжата и непрофесионализма в работата на Министерството на външните работи нараства. През последните години тя закупи пагубни размери. Вместо непредубедена информация, неутрален разбор и трезви прогнози имаме пропагандни клишета в духа на руските вестници от 30-те години на предишния век. Изградена е система, която мами сама себе си ", показва още Бондарев.

По негови думи съветският външен министър Сергей Лавров е добра илюстрация на деградацията на тази система. " За 18 години той се трансформира от професионален и просветен интелектуалец, на който доста чиновници на министерството желаеха да наподобяват, в човек, който непрестанно излъчва спорни изказвания и заплашва света (т.е. и Русия) с нуклеарно оръжие! Днес Министерството на външните работи не се занимава с дипломация. То сее неистини, разпалва ненавист и война. Дипломацията обслужва частните ползи на стеснен кръг от хора, които нямат нищо общо с действителните потребности на съветското общество. Русия към този момент няма съдружници и обяснението за това е нападателната политика на нашата страна, а не прословутата русофобия, за която непрекъснато се приказва по съветската телевизия. ", написа дипломатът.

" Учих за посланик и бих желал да продължа да работя за страната си. Но през днешния ден, за жалост, да остана на държавна работа и да последвам унищожителен политически курс значи да предам родината си. Не желая и не мога да направя това. Затова взех решение да подам оставка ", приключва изказването си Бондарев.

Източник: БГНЕС
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР