Съветникът на Кирил Петков, Весела Чернева отиде дни преди шефа

...
Съветникът на Кирил Петков, Весела Чернева отиде дни преди шефа
Коментари Харесай

Доц. Спас Ташев пред Tribune.bg за посещението на Чернева в РСМ: Това не е работа на служител, игнорираха външно министерство

Съветникът на Кирил Петков, Весела Чернева отиде дни преди шефа си в Северна Македония. Какво е договаряла там и дали са давани някакви обещания не е ясно. Факт е, че нейното тръгване не беше оповестено, а разкрито от доцент Спас Ташев, който пък схванал от свои познати в прилежащата ни страна. Малко по-късно от Министерски съвет оповестиха, че госпожа Чернева е публично в РСМ, с цел да контракти срещата сред двамата министър председатели. Дали това дава отговор на дипломатическия протокол и какво може да се крие в това посещаване попитахме доцент Ташев, който създател и пръв шеф на Културно-информационния център на България в Скопие.

- Както стана ясно съветникът на премиера Кирил Петков е била на импровизирано посещаване в Северна Македония преди в действителност той да се срещне с премиера на прилежащата ни страна. Какво демонстрира това и какви знаци изпраща страната ни по този метод?

- Всъщност аз разбрах за това посещаване от мои другари в Скопие, които са я видяли там. До колкото на мен ми е известно тя е била там на 3-ти, макар че известието на Министерски съвет което разпространиха настояват, че е станало на 2-ри, само че това дали е малък подробност или има нещо друго, не се ангажирам да разяснява. Разбрахме, че тя е ходила да договаря визитата на на Кирил Петков в Скопие, което видяно през призмата на езика на дипломацията, когато министър председател на една страна отива в друга, а сред двете страни има противоречиви въпроси, този който отива, като че ли го прави, с цел да взема решение тези неща. В случая България доколкото има спор със Северна Македония, това е за участие в Европейски Съюз, а ние от дълго време сме член на него, тъй че ние нямаме какво да решаваме в тази посока. По-скоро Скопие е страната, която е заинтригувана да направи среща България и да направи този жест, който чакаме от дълго време. Ние не желаеме кой знае какво, а смяна в Конституцията им и даването на обикновени права за тези, деца които се усещат българи, права които имат и останалите общности включително и някои мигрантски общности, като босняците, които не са локално население, те са преселници по времето на титова Югославия, само че са приети. А българите които са радикално население, даже и Зоран Заев удостовери, че ще трансформират Конституцията, само че когато РСМ стане член на Европейски Съюз. Това е дискриминационен метод, тъй като хем признаваш, че има българи поради които ще се промени Конституцията, хем не казваш по кое време ще стане това във времето. С какво българите са по-лоши от босняците, ромите и други.

- Какъв би трябвало да бъде дипломатическия ход в тази обстановка, като явно това не е вярната постъпка?

- Доколкото ми е известно сходни визити се провеждат от външно министерство през съответните посолства. Няма логичност член на политически кабинет да договаря тези неща и да пренебрегва външно министерство. Да не приказваме, че визитата е в почивен ден, което слага доста въпроси и паника, доколкото е видно, че Кирил Петков приказва неразбираемо за бъдещето на Северна Македония, а госпожа Весела Чернева е обществено известна със своята позиция, че не поддържа българското несъгласие. Тя има право на персонално мнение, само че един път призната тази държавна политика тя би трябвало да се извършва от всички чиновници, а не всеки да си прави разнообразни политики.

- Какви са упованията ви от КСНС при Румен Радев, който ще се организира след дни?

- Допускам, че може би ще има известно напрежение, доколкото има разнообразни визии във връзка с това, което би трябвало да се подхваща. Основния сигнал досега е, че няма ясна позиция сред партиите които подписаха съдружното съглашение. Виждате и изявлението на Слави Трифонов. Нито една от тези обединения не е взела отношение за визитата на госпожа Чернева в РСМ, само че позволявам, че в случай че се тръгне по някаква линия на заобикаляне на формалната държавна позиция, посредством Министерски съвет и декларация от Народното събрание, това ще докара до земетресения, от които България няма потребност сега. Най-доброто решение е да имаме координирани дейности, да се разискват деликатно въпросите, да се вършат тактични и неприбързани изявления.

- Пред медията ни акд. Георги Марков съобщи, че компромис с историята ни не трябва.

- Мисля, че и с историята не може да се прави компромис и второ с фундаментални човешки права, като не става въпрос дали са нарушени правата на българи или друга общественост, откакто има човешки същества, които страдат, не може да се затварят очите пред подобен сериозен проблем. Всички желаеме Скопие да стане член на Европейски Съюз, с едно малко изискване да се реформират и мисля, че България ще бъде първата страна, която ще оказва помощ да се форсира този развой.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР