Съвети и трикове за грижа за косата? В интернет е

...
Съвети и трикове за грижа за косата? В интернет е
Коментари Харесай

12 факта, които ще ти ПОМОГНАТ да подобриш състоянието на косата си

Съвети и трикове за грижа за косата? В интернет е цялостно с такива. Нещо повече – можем да намерим толкоз доста, че в един миг да се объркаме, тъй като те постоянно може да си опонират. В последна сметка се насочваме към салона с молбата да ни заловен единствено връхчетата, купуваме продукта, който фризьорът ни предлага, и се надяваме положителните резултати да не закъснеят. Така че, най-хубавото, което можеш да направиш, е да се вслушаш в препоръките на специалистите, с цел да схванеш от какво има потребност косата ти, а по-късно да вземеш и своите лични решения за грижа за нея.

Ето някои обстоятелства и препоръки за грижа за косата, които може да те ориентират в този безконечен развой.

1. Косата пораства с към сантиметър и половина на месец

Ние имаме приблизително към 120 000 фоликула и всички те минават през разнообразни етапи от своя витален цикъл: напредък, преход, отмора и обособяване. Добре е да знаеш, че косата ще следва своя натурален цикъл, без значение дали решиш да я подстрижеш, или не.

2. Пърхотът се назовава още още като себореен дерматит

Пърхотът не е проблем на сухия скалп, той в действителност съвсем постоянно се появява, когато скалпът е лоен. Това е свръхрастеж на естествена гъбичка, наречена Маласезия, върху скалпа, която пораства в олиа и в мазна среда. Колкото по-мазен е скалпът ти, толкоз повече пърхот ще имаш. Препоръчително е да използваш профилиран шампоан, маски и процедури за скалпа и да спазваш диета, богата на витамин В и цинк, като консумираш храни като авокадо и джинджифил.

3. Третирай скалпа си по този начин, както третираш и останалата част от кожата си

Увери се, че скалпът е чист и добре хидратиран, тъкмо както правиш, когато къпеш останалата част от тялото си. Ако спортуваш доста, може да се наложи да наблегнеш на миенето на скалпа малко повече.

4. Повече коса = повече мастни жлези

Вероятно, в случай че имаш фина коса, си забелязала, че в случай че не я миеш всекидневно, корените стават много мазни. Това се случва, тъй като когато имаш фина коса, имаш повече косми по скалпа. Тъй като всеки косъм е прикован към мастна жлеза, това значи, че имаш повече жлези и затова косата ти става по-мазна.



5. Измиването на косата значи да я овлажняваш

Въпреки че може да не искаш да миете прекомерно къдрава или чуплива коса (защото те наподобяват сухи и чисти и след няколко дни), имай поради, че измиването е част от процеса на навлажняване. Така че колкото повече я миеш, толкоз повече овлажняваш скалпа.

6. Космите имат форма на конус

Тъй като космите порастват естествено заострени по посока нагоре, когато се бръснеш, ти отрязваш единствено тъпите краища от дължината на косъма. Когато правиш кола маска, въпреки това, ти издърпваш косъма от фоликула и ще му отнеме повече време да порасне от самото му начало.

Въпреки това, нито един способ няма да му попречи да продължи да пораства в конична форма. Ето за какво бръсненето няма да направи космите ти по-дебели.

7. Начинът, по който сушиш косата си, може да ѝ навреди

Изсушаването на косата със сешоар или оставянето ѝ да изсъхне сама няма огромно значение, само че методът, по който ще направиш едното или другото - има. Ако откакто си я измила, я завържеш, до момента в който е мокра, търкаш я мощно с забрадка или я дърпаш и скубеш прекалено много, можете да повредиш косъма тъкмо толкоз, колкото в случай че използваш сешоар на прекомерно висока температура.

8. Шампоанът отстранява косъмчетата, които към този момент са били отпуснати в корена

Когато се миеш с шампоан, това, което прави шампоанът, е да отстранява космите, които към този момент са излезли от космения фоликул и са подготвени да паднат. Нормално е да губиш до 100 косъма дневно. Противно на това, което доста хора мислят, миенето с шампоан не предизвиква косопад. Напротив, оказва помощ да поддържаш скалпа си здрав и косата ти ще пораства по-силна.

9. Възрастта, на която косата стартира да посивява, зависи от гените ти

Меланинът е това, което придава цвят на косата ви, тъй че когато спреш да го произвеждаш, тя посивява. Кога ще стартира да се появява сива коса – това зависи значително от гените. Например, в случай че майка ти или татко ти са побелели на ранна възраст, това усилва възможностите да го наследиш и ти. Стресът обаче също може да форсира процеса.

Не скуби сивите си косми, тъй като в дълготраен проект единствено ще повредиш фоликулите си и това е по-непродуктивно от опцията да се примириш с тях.

10. Цъфтежите на косата се появяват заради ежедневното ѝ изхабяване

Сушенето със сешоар, подсушаването с забрадка, разресването, както и вятърът, слънцето или даже шапката през зимата последователно повреждат косата. Косата не се регенерира, тъй че би трябвало да се грижим добре за нея. Единственият метод да се отървеш от нацъфтелите краища е да ги отрежеш.



11. Добрият нощен сън оказва помощ за здравето на косата ти

Когато спим, тялото създава хормон, наименуван мелатонин. Този хормон контролира съня и подкрепя растежа на косата. Следователно неналичието на сън може да докара до понижаване на мелатонина и по този метод до загуба на коса.

От друга страна, неналичието на сън може да аргументи стрес, а това от своя страна може да докара до форма на косопад, наречена телогенен ефлувиум - положение, което псотавя косата в етап на покой и предизвиква преждевременна загуба на коса.

12. Масажите на скалпа ще подкрепят растежа на косата

Много изследвания са разкрили голям брой изгоди от масажа на скалпа, в това число втвърдяване на косата и намаляне на косопада или алопецията (заболявания, свързани със загуба на коса). Това е по този начин, тъй като масажът разтяга клетките на космените фоликули и по този метод ги подтиква. Също по този начин се счита, че масажирането уголемява кръвоносните съдове под кожата и това способства за растежа на косата.

Можете да масажираш нежно скалпа си с пръсти, с кръгови или прави придвижвания, а може да използваш също четки, принадлежности за масаж или етерични масла (като да вземем за пример масло от лавандула или мента).
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР