Съветът за тристранно сътрудничество, в който участват държавата, бизнесът и

...
Съветът за тристранно сътрудничество, в който участват държавата, бизнесът и
Коментари Харесай

Тристранката не постигна съгласие за бюджета. ГЕРБ и ПП-ДБ със синхрон по темата

Съветът за тристранно съдействие , в който вземат участие страната, бизнесът и синдикатите, не съумя да реализира единодушие за бюджета за 2023 година , заяви Българска телеграфна агенция. Основната причина е заложеният недостиг от 6,4%, който е над границата от 3% от Брутният вътрешен продукт, нужна за приемането на България в еврозоната.

Разговорите на тристранката се организираха на фона на втора среща сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България " в Народното събрание, на която двете обединения разискаха бюджета. На нея те потвърдиха още веднъж единодушието си, че дефицитът би трябвало да е до 3 на 100.

Преди към седмица работните групи по бюджет, финанси и икономическа политика на двете обединения се сплотиха точно към този приоритет, както и към запазването на размера на налозите, продължаването по пътя към еврозоната и усъвършенстването на разноските.

В четвъртък по време на диалозите на Съвета за тристранно съдействие работодателите и синдикатите показаха съществени терзания за несъразмерния недостиг от 6,4%. Той беше коментиран още веднъж и от представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ в границите на тяхната среща в Народното събрание.

Според Томислав Дончев от ГЕРБ двете обединения имат " синхрон " по въпроса.

" Съществената тематика е допустимо ли е в границите на 1 година да бъде сгънат дефицитът с повече от 3% и каква болежка ще носи това. Когато имаме сюжет, който следваме, в границите на положителната процедура е да се приказва с всички политически сили ", сподели Дончев.

Двете обединения се съгласиха, че може да бъдат ревизирани финансовите разноски, в случай че получат информация какви са плануваните планове по тях и в каква степен на подготвеност се намират - дали има пусната поръчка, определен ли е към този момент реализатор или е още във фаза на правене на документи.

В срещата участваха Красимир Вълчев, Кирил Ананиев, Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Жечо Станков от ГЕРБ и Ивайло Шотев, Венко Сабрутев, Асен Василев, Кирил Петков, Георги Ганев, Мартин Димитров, Николай Денков от страна на ПП-ДБ.

Разговорите се организираха, откакто по-рано двете обединения споделиха, че са се споразумели да поддържат прокарването на няколко основни промени, предстоящи от Европа. И двете политически сили споделиха, че одобряват гласуването на бюджета за 2023 година като главен приоритет. Условието за недостиг до 3% е част от критериите от Маастрихт, на които би трябвало да дава отговор една страна членка на Европейски Съюз, с цел да одобри еврото.

Служебното държавно управление в началото смяташе да предложи ограничения за стесняване на недостига, измежду които въвеждането на налог " свръхпечалба ". То обаче се отхвърли от концепцията, откакто не получи политическа поддръжка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР