Съветът за сигурност на ООН ще заседава при закрити врата,

...
Съветът за сигурност на ООН ще заседава при закрити врата,
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание за хуманитарната помощ за Сирия

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще заседава при закрити врата, с цел да разиска филантропичната обстановка в Сирия след земетресението, защото нарастват апелите за отваряне на нови гранични пунктове за доставка на помощ в северозападната част на страната, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 363
По време на това закрито съвещание, поискано от Швейцария и Бразилия, отговарящи за тези въпроси, заместител генералният секретар на Организация на обединените нации, отговарящ за филантропичните въпроси, Мартин Грифитс, който отиде на място в Турция и Сирия този уикенд, ще показа оценка на обстановката на членовете на Съвета за сигурност. Още преди този момент съвещание обаче посланието му беше ясно.

„ Досега пренебрегвахме хората от Северозападна Сирия “, призна той в Туитър. „ Те с право се усещат изоставени “, когато видят, че филантропичната помощ не идва и е належащо „ да се поправя този неуспех допустимо най-скоро “.

„ Трябва да отворим повече пропускателни пунктове и да доставяме помощ по-бързо “, добави той.

Преди земетресението, което разклати Сирия и Турция, съвсем цялата жизненоважна филантропична помощ за повече от 4 милиона души, живеещи в следените от бунтовниците региони на Северозападна Сирия, беше докарвана от Турция през контролно-пропускателния пункт Баб ал Хауа.

Помощта идваше с помощта на трансграничен механизъм, основан през 2014 година с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, оспорван от Дамаск, само че и от Москва, която е непрекъснат член на съвета, имащ право на несъгласие, и която през последните години оказва напън за понижаване на броя на пратките до четири на година.

Доставката на помощ през пункта Баб ал Хауа, прекратена от земетресението, беше сполучливо обновена, само че нарастват апелите за отваряне и на други гранични контролно-пропускателни пунктове.

„ Населението в засегнатите региони разчита на нас... Трябва неотложно да гласуваме резолюция в отговор на апела на Организация на обединените нации да разгадаем отварянето на нови гранични контролно-пропускателни пунктове за доставка на филантропична помощ “, сподели през вчерашния ден в изказване американският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд, като загатна още два пропускателни пункта.

„ Не започнахме да обсъждаме резолюция, само че съм сигурна, че ще го създадем “, сподели през днешния ден малтийският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Ванеса Фрейзър, която ръководи съвета през февруари.

„ Ние си вършим работата “, увери тя в отговор на критиците, обвиняващи съвета в тромавост.

„ Няма смисъл да се срещаме без информацията “, събрана на място, добави тя, като взе поради причините на Швейцария и Бразилия, които предходната седмица показаха, че желаят да чуят Мартин Грифитс, преди да обсъдят въпроса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР