Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във

...
Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във
Коментари Харесай

Русия поиска извънредно заседание на ООН за хусите

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира изключително съвещание по отношение на ударите, нанесени от Съединените щати и Англия против бунтовниците хуси в Йемен, съобщи Агенция Франс Прес.

Франция, която в  момента е ротационен ръководител на Съвета за сигурност, разгласи, че изключителното съвещание е поискано от Русия и че то ще се организира след авансово плануваното съвещание за обстановката в Газа.

Съединени американски щати и Англия удариха хусите в Йемен на 12 януари след седмици на офанзиви против корабоплаването в Червено море от страна на подкрепяните от Иран хуси, които настояват, че работят в символ на взаимност с Газа.

На 10 януари Съветът за сигурност одобри резолюция, с която изиска " неотложно " преустановяване на офанзивите на хусите, като означи правото на страните членки да пазят корабите си от сходни набези.

Русия и Китай се въздържаха при гласуването, като резолюцията беше призната с 11 гласа.

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи тогава, че Москва е обезпокоена от обстановката в Червено море, само че също по този начин е " обезпокоена от това, че Съединените щати и техните съдружници избират, както в доста случаи в предишното, да изберат пътя на едностранното решение със мощ ".

Съединени американски щати, Англия и 8 други страни се позоваха на резолюцията на Съвета за сигурност в взаимно изказване, оповестено след снощните удари против хусите в Йемен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР