Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес нова резолюция,

...
Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес нова резолюция,
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН днес ще гласува нова резолюция, призоваваща за спешно и трайно прекратяване на военните действия в Газа

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще гласоподава през днешния ден нова резолюция, призоваваща за " незабавно и трайно преустановяване на военните дейности " в Газа, съобщи Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1272
На 9 декември САЩ постановиха несъгласие на проекторезолюция, с която се упорства за " филантропично преустановяване на огъня " в палестинския анклав, напомня Агенция Франс Прес. Въпреки това във вторник Общото заседание на 193-те страни членки на ООН подкрепи прекъсването на огъня с огромно болшинство. Тогава 153 страни гласоподаваха " за ", " срещу " бяха 10, а въздържалите се бяха 23.

Новият текст, направен от Обединените арабски емирства, приканва за " незабавно и трайно преустановяване на военните дейности, с цел да се обезпечи безвреден и безконтролен филантропичен достъп до линията Газа ". Освен това проекторезолюцията удостоверява поддръжката решение на спора посредством основаването на две страни и " акцентира смисъла на обединяването на линията Газа със Западния бряг под управлението на Палестинската автономност ".

В текста не се посочва категорично палестинската ислямистка формация " Хамас ", макар че се насочва апел за " неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници " и се осъждат " всички безразборни набези против цивилни жители ".

 Съветът за сигурност провокира остро интернационално неодобрение, защото от началото на войната съумя да одобри единствено една резолюция за Газа, в която 15-членният орган прикани за " филантропична пауза ", откакто пет други резолюции бяха отхвърлени, две от които с американско несъгласие.

Според дипломатически източници договарянията по новия текст са траяли и през вчерашния ден, в опит да се избегне нова невъзможност, откакто няколко дни по-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести Израел, че рискува да загуби интернационалната си поддръжка поради " безразборните " си удари по Газа.

" Сега Съединени американски щати би трябвало да поддържат тези думи с дейности в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, оказвайки напън както върху Израел, по този начин и върху палестинските въоръжени групировки, да съблюдават интернационалното филантропично право и да пазят цивилното население ", съобщи Луи Шарбоно, шеф на Организация на обединените нации в " Хюман райтс уоч ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР