Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес за

...
Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес за
Коментари Харесай

Съвета за сигурност на ООН се събира отново днес заради отравянето на Скрипал

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира изключително през днешния ден за повторно поради случая с отравянето на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал, повишил напрежението сред Москва и Запада в последния.

Срещата е по искане на непрекъснатия представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя и е стимулирана с писмото на английския министър председател Тереза Мей, която в писмо до съвета от 13 март споделя, че е " доста евентуално " Русия да е виновна за случая, написа " Ройтерс ".

" В сходство с правилото, споделян от нас, че използването на химически оръжия от който и да било и където и да било е неприемлива и неприемлива и би трябвало да бъде разследвана и осъдена... желаеме от вас да свикане съвещание, " сподели Небензя, представен от ТАСС.

Коментарите на Борис Джонсън

Според " Гардиън " задачата на Москва е да опита да дискредитира Англия след няколко изявления на външния министър Борис Джонсън и институцията му, показали посредством погрешна информация " съветската връзка " в тази ситуация " Скрипал ".

В изявление за " Дойче веле " на 20 март Джонсън сподели, че организацията, която изследва и следи химическите оръжия във Англия, му е споделила, че Русия е изрично виновна за нападението. Директорът на държавната лаборатория в Портън Даун обаче разгласи, че не би могла да каже, че веществото от групата " Новичок ", създадено за пръв път в Съветския съюз, фактически е пристигнало от Русия.

Външното министерство в Лондон също съобщи това в обява в " Туитър ", която по-късно изтри.

След тези събития президентът Владимир Путин упрекна Англия, че прекомерно бързо е разкрила " съветска диря " в случилото се. Очаква се Русия да опита да оспори писмото на Мей до Съвета за сигурност от 13 март. Не е известно дали страната ще насочи обвинявания като идващите от държавни съветски медии и някои представители на страната (а през вчерашния ден - и шефът на разузнаването Сергей Наширкин), че Англия е виновна за отравянето на Скрипал.

Лидерът на английската съпротива Джеръми Корбин (който по-рано допусна, че отравянето на Скрипал може да е дело на " съветската мафия " ) в следствие упрекна Джонсън, че или знае информация, която не споделя с лабораторията, или е преувеличил. Отговорът на Джонсън беше, че Корбин е решил да се включи в " играта на Москва " и настоя, че " Русия има претекст ", а и и е проидвеждала субстанции от тази група. Първият посланик напомни, че 28 страни са били толкоз уверени в отговорността на Русия, че са изгонили съветски дипломати от страните си.

 Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се събира още веднъж през днешния ден поради отравянето на Скрипал
© Associated Press

Заседанието идва ден откакто Англия и съдружниците ѝ отхвърлиха опит на Русия да поеме проучването на веществото посредством гласоподаване в Организацията за възбрана на химически оръжия (ОЗХО). На среща на идпълнителния съвет на ОЗХО настояването беше утвърдено единствено от 6 от 41 страни, а 17 се въздържаха.

Изпълнителният шеф на организацията Ахмет Юзюмджю разгласи след вота, че Англия се придържа към процедурните правила в такива следствия и че отчетът на ОЗХО за пробите от веществото ще бъде приключен идната седмица. Според Юзюмджю Лондон е изразил желанието си да даде на други страни в организацията достъп до текста, макар че решението е негово.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (117)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР