Съветът за сигурност на ООН прие снощи резолюция, призоваваща за

...
Съветът за сигурност на ООН прие снощи резолюция, призоваваща за
Коментари Харесай

Съветът за сигурност прие резолюция за спешни хуманитарни паузи и коридори в Газа

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри нощес резолюция, призоваваща за " незабавни и продължителни филантропични паузи и коридори в цялата линия Газа ", след четири несполучливи опита за единна реакция на войната сред Израел и " Хамас ", съобщи Асошиейтед прес.

Резолюцията беше призната с 12 гласа, като Съединени американски щати, Англия и Русия се въздържаха.

В окончателната версия на проекторезолюцията формулировката " упорства " бе сменена с " приканва " за филантропична пауза. В нея е смекчено също настояването за " неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници, държани от " Хамас " и други групировки ".

В резолюцията не се загатва преустановяване на огъня, не се загатва и изненадващото нахлуване на " Хамас " против Израел на 7 октомври, при което екстремисти убиха към 1200 души и взеха близо 240 за заложници. В нея не се загатват също ответните въздушни удари и сухопътната атака на Израел в ръководената от " Хамас " линия Газа, при които съгласно здравното министерство на Газа са починали над 11 000 палестинци, две трети от които - дами и деца.

Преди гласуването Русия предложи корекция в текста, която призоваваше за трайни филантропични паузи, водещи до преустановяване на огъня. Тя обаче беше отхвърлена с 5 на 1 гласа при 9 въздържали се. Според разпоредбите за приемането на обещано предложение, то би трябвало да бъде подкрепено от минимум 9 от 15-те страни в Съвета.

В резолюцията се приканва " всички страни да съблюдават отговорностите си според интернационалното право, най-много във връзка с отбраната на цивилното население, изключително на децата ".

Приетият текст приканва за филантропични паузи и коридори в линията Газа за " задоволителен брой дни ", с цел да може Организация на обединените нации, Червеният кръст и други филантропични организации да имат безконтролен достъп да доставят вода, електричество, гориво, храни и медицински консумативи за всички нуждаещи се. В него се споделя, че паузите би трябвало да дават опция също за поправянето на основна инфраструктура, както и за незабавни избавителни и възстановителни действия.

Резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации са правно обвързващи, само че на процедура доста страни подценяват настояванията на Съвета за предприемане на дейности, отбелязва АП.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР