Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за сигурността на

...
Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за сигурността на
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН с резолюция срещу атаките на йеменските хути

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция за сигурността на мореплаването в Червено море, след офанзивите на йеменските бунтовници - хути против кораби в района, съобщи.

Резолюцията е направена от Съединените щати и Япония и беше призната с 11 гласа " за " и 4 " въздържал се " - Алжир, Китай, Мозамбик и Русия.

По-рано Съединените щати и Англия дадоха знак, че може да подхващат военни дейности против хутите, откакто беше предотвратена най-масираната офанзива, проведена от тях в Червено море. Свалени са били 21 дрона и ракети на групировката, подкрепяна от Иран.

Хутите оповестиха, че са обстрелвали американски транспортен съд в отговор на убийството на бунтовници при нахлуване със скоростни катери против контейнеровоз предишния месец. От 19 ноември йеменските бунтовници са осъществили 26 набези против търговски кораби в Червено море.

Хутите настояват, че нападат кораби, свързани с Израел, поради спора в Газа. От средата на ноември трафикът на контейнеровози през Червено море е намалял със 70 на 100 поради нападенията на хутите, регистрират специалисти по морски превоз.

" Резолюцията недвусмислено изисква хутите да преустановят безочливите офанзиви, които нарушават интернационалното право. В нея се подчертата поддръжката на Съвета за сигурност за правото за свободно мореплаване на всички страни в Червено море, в това число за търговски кораби, пренимаващи пред протока Баб ел-Мандеб ", сподели Линда Томас - Грийнфийлд - непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР