Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща от йеменските

...
Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща от йеменските
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу атаките на хусите в Червено море

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, изискваща от йеменските хуси да прекратят офанзивите против кораби в Червено море и да освободят управлявания от Япония Galaxy Leader.

Единадесет членове гласоподаваха „ за “ хусите „ неотложно да прекратят всички офанзиви, които попречват световната търговия и нарушават свободата на корабоплаването, също както мира и сигурността в района ".

Четирима членове - Алжир, Китай, Мозамбик и Русия - се въздържаха. Никой не гласоподава срещу. Като непрекъснати членове на съвета Китай и Русия имат право на несъгласие, само че избраха да не го употребяват.

„ Посланието на света към хусите е ясно: Незабавно прекратете тези офанзиви “, сподели Линда Томас-Грийнфийлд, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, в изказване след гласуването.

САЩ оповестяват, че подкрепяните от Иран хуси са направили 26 офанзиви против търговски кораби в Червено море, откогато са завладяли Galaxy Leader и неговия 25-членен екипаж на 19 ноември.

Хусите настояват, че се насочват към кораби, свързани или пътуващи към Израел, в символ на митинг против продължаващата война в Газа.

Ключовата наредба на резолюцията отбелязва правото на страните членки на Организацията на обединените народи, в сходство с интернационалното право, „ да пазят своите кораби от набези, в това число такива, които подкопават навигационните права и свободи “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР