Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне единно

...
Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне единно
Коментари Харесай

ООН не осъди действията на Турция заради вето на САЩ и Русия

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не съумя да реализира единно мнение за военната интервенция на Турция в Сирия на закрито съвещание за разискване на дейностите й, съобщи „ Сабах “, представен от БГНЕС.
Съединени американски щати и Русия постановиха несъгласие на мнението на пет европейски страни-членки - Франция, Германия, Белгия, Англия и Полша, които осъждат интервенцията.
Петте страни от Европейския съвет, които свикаха срещата в четвъртък, приканиха Турция в взаимно изказване „ да приключи едностранните военни дейности “. Те обявиха, че интервенцията заплашва напредъка против терористичната формация „ Ислямска страна “, макар че една от задачите на интервенцията е да почисти всички останали терористи на групировката от района.
Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя, чиято страна е основен съдружник на Башар Асад, съобщи пред кореспонденти, че всяко изказване на Съвета по отношение на Сирия би трябвало да се занимава с по-широки въпроси, в това число наличието на непознати сили в страната.
Посланикът на Съединени американски щати Кели Крафт сподели, че президентът Доналд Тръмп " е дал изясненост ", че Съединени американски щати " по никакъв метод " не утвърждават решението на Турция да провежда военно навлизане в североизточна Сирия. Тя добави, че президентът е подчертал пред турското държавно управление, че носи " цялостна отговорност " за отбраната на кюрдите и религиозните малцинства и за това да подсигурява, че бойците на " Ислямска страна " ще останат в пандиза и групировката няма да се възроди. Крафт сподели, че в случай че Турция " не направи това, ще има последствия ".
Според дипломати, представени от западните организации, Съединени американски щати са предложили изказване, изразяващо " сериозна паника ", призоваващо за отбрана на гражданското население и настояващо Турция да употребява дипломация.
В четвъртък министърът на защитата Хулуси Акар е разговарял с френския си сътрудник Флоранс Парли, с американския министър на защитата Марк Еспер и държавния секретар по защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс.
Според прессъобщение на турското Национално министерство на защитата, Акар е споделил в телефонно позвъняване на Парли, че задачата на интервенцията е елиминиране на съществуващи терористични групировки в района източно от река Ефрат, както и да се сътвори кулоар за мир, с цел да се подсигурява, че сирийците, живеещи в Турция, могат да се върнат в родината си.
Акар допълнил още, че Турция е " единствената държава-членка на НАТО и обединението, която води борба гърди в гърди с „ Ислямска страна “ и е обезвредила повече от 3 000 терористи на организацията, се споделя в изказването. " Ние отдаваме огромно значение освен за сигурността на нашата страна и нация, само че и на сигурността на религиозни и етнически групи, живеещи в района ", споделил той.
Проявява се извънредно внимание, с цел да се предотвратят вреди на цивилни и почтени хора, както и на исторически, културни и религиозни структури, и инфраструктурни уреди на другарски и съюзнически страни в района, добавил Акар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР