Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно в подкрепа на

...
Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно в подкрепа на
Коментари Харесай

ООН изтегля миротворците си от Демократична република Конго

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации гласоподава единомислещо в поддръжка на последователното преустановяване на мироопазващите интервенции в Демократична република Конго , осведоми Ал-джазира. Миротворците ще се изтеглят близо година по-рано от плануваното.

Решението беше взето в миг, когато ДР Конго се приготвя за президентски и парламентарни избори.

Междувременно многочислени въоръжени групи, в това число Съюзническите демократични сили (ADF) и M23, не престават да са дейни в провинции като Северно Киву, Южно Киву и Итури в източната част на ДРК, където цивилните са изправени пред принуждение и разселване. Въпреки опасенията за сигурността, конгоанските управляващи приканиха Организация на обединените нации да понижи наличието си в страната.

По-рано тази година президентът на ДРК Феликс Чисекеди съобщи пред Общото заседание на Организация на обединените нации през септември, че е призовал държавното управление си да форсира изтеглянето на 14 000 бойци, тъй че то да стартира до края на годината.

През юни Организация на обединените нации гласоподава за преустановяване на десетилетна мироопазваща задача в Мали след апели за това от военното държавно управление на страната.
 Организация на обединените нации отстранява миротворци от задачата си в Конго заради обвинявания за принуждение
Организация на обединените нации отстранява миротворци от задачата си в Конго заради обвинявания за принуждение

Мисията акцентира, че има нулева приемливост към " полова употреба и принуждение "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР