Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна реши да

...
Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна реши да
Коментари Харесай

Украйна национализира местните клонове на руски банки

Съветът за национална сигурност и защита на Украйна реши да национализира корпоративните права на украинските дъщерни сдружения на съветските Сбербанк и Внешекономбанк, съобщи украинският информативен уебсайт " Гордон ".

Става дума за записаните в Украйна Международна аварийна банка, 100 % от уставния капитал на която принадлежат на Сбербанк и Проминвестбанк 99,8 на 100 от чиито акции принадлежат на съветската държавна компания Внешекономбанк.

В допълнение към корпоративните права, Украйна ще изтегли наложително финансови активи, т.е. правото на взимане на дълг, от Внешекономбавк към Проминвестбанк и от Сбербанк към Международната аварийна банка и от двете дъщерни сдружения на съветски банки към юридически лица.

Решението планува и евакуиране на такива финансови активи като средства в спестовни и кореспондентски сметки, вътрешни държавни облигации, депозитни документи на Националната банка на Украйна. Всички средства ще бъдат изтеглени от Международната аварийна банка, като се изключи 3 милиарда украински хривни, които ще бъдат употребявани за гарантиране на депозитите на вложителите. (1 хривня = 0,64 български лева).

Според приложения към решението Украйна лишава от Международната аварийна банка правото да желае дълга на Донецката железница в размер на към 4,9 милиарда хривни, в това число лихвите.

Национализирани са и 517 милиона хривни от дълга на Електротяжмаш, държавната компания " Артем " в размер на 205 милиона хривни и дълга на предприятието " Заря-Машпроект " в размер на 2,3 милиарда хривни. Размерът на дълга е посочен, без да се вземат поради лихвите, които ще се дефинират все още на прекачване на активите.

Дългът на украинските железници в размер на 6,7 милиарда хривни с лихвите е изтеглен от Проминвестбанк.

Освен това е национализирано правото на Сбербанк и н да изискват задължения към тях на украинските им дъщерни сдружения в размер на 14,9 милиарда хривни и 0,9 милиарда хривни. Това значи, че украинските дъщерни сдружения на съветските банки няма да връщат нищо на структурата-майка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР