Съветът за електронни медии, в качеството му на независим регулаторен

...
Съветът за електронни медии, в качеството му на независим регулаторен
Коментари Харесай

СЕМ е под безпрецедентен политически натиск, твърди в позиция медийният регулатор

Съветът за електронни медии, в качеството му на самостоятелен регулаторен орган, е подложен на невиждан политически напън, и счита да осведоми европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт в страната. Това се споделя в позиция на медийния регулатор.

Конкретният мотив за позицията на Съвета за електронни медии е вчерашното съвещание на парламентарната комисия по културата и медиите, на което представителите на Съвет за електронни медии бяха категорично поканени да участват, с цел да бъдат осведомени с нередности при избора на общоприет шеф на Българската национална телевизия, само че им беше отказана опция да изразят мнение.

В позицията се показва, че на съвещанието към Съвет за електронни медии са отправени неоснователни обвинявания, нямащи нищо общо с правото за пропуски в преценката на документите, показани от претендентите в процедурата за избор на общоприет шеф на публичната телевизия.

Посочва се още, че откакто Съвет за електронни медии се е срещнал с показаните документи, не е открил обстоятелства, които да сочат противоречие на определения през 2019 година общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков с условията на закона и че посочените от Комисията нередности са отвън пълномощията на Съвет за електронни медии, който не може да проверява истинността на показани публични документи.

Съветът упорства представителите на политическите партии да се въздържат да употребяват език на ненавист и реваншизъм без обстоятелства или правни причини.

В отговор на настояването на ръководителя на Комисията Тошко Йорданов Съвет за електронни медии да обмисли разновидността за предварително преустановяване на мандата на Емил Кошлуков, Съветът ще изрази в детайли своята позиция по отношение на съществуването или неналичието на законови учредения за желаните дейности.

 
Снимка: Ани Петрова, БНР
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР