Съветът за електронни медии ще сезира Националния съвет за журналистическа

...
Съветът за електронни медии ще сезира Националния съвет за журналистическа
Коментари Харесай

Глобяват bTV и Нова телевизия за неетично отразяване на трагедията на Тракия


Съветът за електронни медии ще сезира Националния съвет за журналистическа нравственос (НСЖЕ) за видеорепортажите на bTV и "Нова телевизия " от отразяването на злополуката на автомагистрала "Тракия ", при която починаха шестима души, а над 20 бяха ранени. При случая на 13 април рейс, пътуващ от Бургас за София, се обърна край пътя след конфликт с лек автомобил.
Мониторинг е изработен на bTV, "Нова телевизия ", "Канал 3 " и телевизия "Европа ", както и на стратегиите на националните публични снабдители Българска национална телевизия 1 и "Хоризонт " на БНР. На свое съвещание Съвет за електронни медии е открил нарушаване на етичните правила на тези медии при отразяване на случая, само че защото няма право да ги прави оценка, ще сезира НСЖЕ.
"Регистрирани са проблеми в стратегиите на bTV и "Нова телевизия ", разяснява ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова. Тя разгласи, че са постъпили 12 сигнала, които засягат главно тези две стратегии. От регулатора ще изпратят сигнал до Етичната комисия, ще приложат мненията си, както и видеоматериали от репортажите. Членовете на регулатора са разгледали отчет на специалистите на Съвет за електронни медии по отношение на медийното отразяване на злополуката. "Наблюдението регистрира медийна сензационност при отразяване на произшествието, която значително нарушава журналистическите стандарти, макар че си даваме сметка за нуждата от навременна и точна информация. Като положителен факт отчитаме въпреки всичко, че не са обявени имена на потърпевши и жертви и че в излъчените репортажи не се съдържат фрагменти с неподходящо наличие. В същото време в един от репортажите е регистрирано нахлуване в персоналното пространство, което в огромна степен е в спор с главен принцип, залегнал в Закона за радио и телевизия, обвързван с персоналната цялост. В случай че бъде открито нарушаване, ще се върви по реда на надзора ", сподели Владимирова.
Тя не пожела да заяви имена на медии преди специалистите да решат дали нарушаването е за глоба и преди малкия екран да даде пояснения. Владимирова разясни, че санкцията за отбрана на персоналната цялост е от 3000 до 15 000 лева Според други членове на Съвет за електронни медии става дума за репортажа, излъчен по Нова телевизия.
След злополуката, фрагменти от която бяха показани още в обедните излъчвания, както и във всички централни вести, доста фенове показаха отвращение в обществените мрежи от метода, по който Нова тв и bTV отразиха събитието. Най-честите обвинявания бяха за безчовечност при живите включвания, както и за това, че публицистите се опитвали да вършат изявленията с ранени и страдащи хора, които явно са нямали предпочитание да приказват в ефир./Блиц

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР