Съветът за електронни медии (СЕМ) ще осъществи фокусиран мониторинг на

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще осъществи фокусиран мониторинг на
Коментари Харесай

СЕМ ще изследва как медиите отразили убийството на Алексей Петров

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще реализира фокусиран мониторинг на м едийното отразяване на , съобщи Българска телеграфна агенция.

Членовете на медийния регулатор са взели за това решение на днешното си съвещание.

Мониторингът е препоръчан от члена на Съвет за електронни медии - Г абриела Наплатанова . Според нея мониторингът би трябвало да обгръща интервала от 16 до 20 август .
 Съвет за електронни медии захапа Денков, че не познава пълномощията на органа
Съвет за електронни медии захапа Денков, че не познава пълномощията на органа

Регулаторът опровергава рецензиите на премиера, че не си прави работата

Наплатанова разгласи, че методът, по който е било проведено отразяването - с изключителни новинарски излъчвания - е бил съответен , само че уточни, че е добре профилираната администрация на Съвет за електронни медии да му обърне внимание.

Тя изясни, че това се постанова поради особената характерност при отразяването на подобен вид събития и морално-етичните аспекти в работата на публицистите, когато има наранени и очевидци и е значимо тяхната идентичност да бъде опазена .
 Как политиците реагираха на убийството на Алексей Петров
Как политиците реагираха на убийството на Алексей Петров

От поръчка за промяна в службите до искане за КСНС

Наплатанова предлага следените медии да бъдат БНТ1, Би Ти Ви, " Нова телевизия ", " България он еър " " България 24 ", " Алфа ТВ ", " СКАТ ", " 7/8 ТВ ", БНР, " Хоризонт ", " Дарик радио - България " , както и услуги по поръчка, вписани в обществения указател на регулатора.

Предложението бе признато с три гласа " За " - от Наплатанова, Пролет Велкова и Симона Велева. Останалите членове на Съвет за електронни медии - председателката Соня Момчилова и Галина Георгиева отсъстваха от съвещанието .

Пролет Велкова разяснява, че е рационално да създадат сходен мониторинг. По думите й всички мониторинги на Съвет за електронни медии би следвало и съставляват интерес за хората от университетските среди, защото в тях могат да се проследят трендове.

Тя обаче призна, че има едно основание - идните локални избори - поради които отдел " Мониторинг " в Съвет за електронни медии ще бъде претрупан . Не на последно място тя допусна, че ще има и други горещи тематики, които ще изникват с идването на септември.

В рамките на днешното съвещание на Съвет за електронни медии бяха показани резултати от фокусирано наблюдаване на отразяването на събитията в Руската федерация, предизвикани от частната военна компания " Вагнер " .

Мониторингът обгръща дните от 23 до 26 юни тази година. Резултатите бяха показани от основния контрольор в Съвет за електронни медии Зорница Гюрова , която уточни, че осведомителното отразяване на тематиката е предизвикателство за публицисти и медии.

Според фокусираното наблюдаване множеството български радио и телевизионни стратегии обръщат внимание върху обстоятелството, че част от известията за похода и дейностите на " Вагнер " към Москва не са доказани от самостоятелни източници . Те поставяли под въпрос някои от изнесените данни в хода на събитията. Темата е била водеща в осведомителния поток през обсъждания интервал.

Нелинейните медийни услуги са употребявали като източници най-вече съветски и украински профили в Туитър, Телеграм, Ютюб и др .

Мониторингът не регистрира неподходящи за децата фрагменти , както и не установи нарушавания на Закона за радиото и малкия екран, уточни още Зорница Гюрова. Тя добави, че отчетът ще бъде оповестен на интернет уеб страницата на регулатора.
 Денков прикани Съвет за електронни медии да борят дезинформацията
Денков прикани Съвет за електронни медии да борят дезинформацията

Премиерът продължава с рецензиите

Габриела Наплатанова посочи, че фокусираното наблюдаване е част от целенасочените старания на медийния регулатор от началото на войната на Русия против Украйна да следи за разказите по основни събития , свързани с военните дейности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР