Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обсъжда утре дали с

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обсъжда утре дали с
Коментари Харесай

Медийният регулатор тепърва ще обсъжда как да реагира на средния пръст на Кошлуков

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще разисква на следващия ден дали с държанието си програмният шеф на Канал 1 на Българска национална телевизия и водещ на обзорното предаване " Още от деня " Емил Кошлуков, който в петък сподели на два пъти в ефира на публичната телевизия междинен пръст, е нарушил Закона за радио и телевизия и дали да му наложи глоба. Това научи " Дневник " от ръководителя на регулатора София Владимирова.

Глоба от 3 хиляди до 15 хиляди лева

На съвещание на следващия ден членовете на съвета ще изслушат отчет на специалист за петъчното издание на предаването " Още от деня " и ще преценяват по какъв начин да работят, сподели Владимирова. Тя посочи, че възможната глоба би била санкция за Българска национална телевизия, чийто размер ще зависи от установеното нарушаване. Ако регулаторът реши, че става дума за нарушение на положителните нрави, санкцията по закон е сред 3 хиляди и 15 хиляди лева

Окончателното решение ще отнеме време, се разбра от думите на София Владимирова. По процедура в случай че се стигне до сформиране на акт, той ще бъде изпратен на Българска национална телевизия, с цел да се чуе и тяхната позиция, и въз основата на това на последващо съвещание Съвет за електронни медии ще гласоподава да има ли глоба и каква да е тя.

Общественият съвет на Българска национална телевизия без коментар

До момента въпросът не е коментиран и от новия публичен съвет на Българска национална телевизия, образуван в края на януари. Основната задача на консултативния орган е да подкрепя осъществяването на публичните функционалности на малкия екран. " Дневник " не съумя да се свърже с ръководителя на съвета Боян Биолчев. Заместникът му Хилда Казасян пък изясни, че е в чужбина и ще може да разяснява откакто се върне и се запознае в елементи с проблема.

В събота шефът на дирекция " Новини и настоящи излъчвания " Уляна Пръмова разяснява, че Емил Кошлуков е посочил междинен пръст, тъй като бил мощно обиден. Ден по-късно по време на митинг с искане за оставката му Българска национална телевизия разгласи, че водещият ще бъде осъден и ще се извини за държанието си в ефир.

Подписката за оставка продължава

Вторият скандал, в който името на Емил Кошлуков е забъркано в границите на две седмици, даде нов подтик и на подписката с искане за оставката му в профилирания уебсайт peticiq.com. Тя потегли на 24 януари, дни откакто от предаването " Денят стартира с просвета " се оплакаха от напън от страна на програмния шеф на Канал 1какви въпроси да се задават на гостите и по какъв начин те да бъдат представяни.

Към 17 ч. през днешния ден в подписката са се присъединили над 1000 души, като повече от 400 от тях са регистрирани от петък насам. Вчера пред Българска национална телевизия имаше митинг с искане за оставката на Кошлуков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР