Съветът за електронни медии (СЕМ) се готви да санкционира bTV

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) се готви да санкционира bTV
Коментари Харесай

СЕМ наказва bTV заради „Ергенът“

Съветът за електронни медии (СЕМ) се готви да глоби bTV поради реалити предаването " Ергенът ". Това стана ясно на днешното съвещания на регулатора, в което за първи път участваха и новите членове Габриела Наплатанова, Пролет Велкова и Симона Велева, предава ОффНюз.

Отделът за мониторинг е следил предаването, за което са получени и 44 писма с недоволства от читатели, като те не са били шаблонни, а достоверни. " Грозно ", " просташко ", " наподобява на Харем ", " това не е моралът на българската госпожица ", " не би трябвало да бъде допускано до екран ", " изпълнено е с обиди ", " участничките употребяват алкохол ", " на 13 май една участничка нарекла друга " българска злобарка ", се жалват фенове до съвета. Мониторингът е открил и нарушавания - в първите четири епизода не е имало известия за продуктово позициониране; на 19 февруари, в първия епизод, участничките дошли с лимузина Мерцедес; споменаване на марка спиртна напитка и нейното изразходване, което е нарушаване в закона за здравето.

Да не забравяме, че малкия екран има функционалност да забавлява, а в съперници малките екрани е имало и по-тежки случаи, сподели Наплатанова, чиято кариера минава в bTV, преди президентът, който е военен приятел на брачна половинка ѝ, да я назначи в Съвет за електронни медии от квотата си.

Другият нов член на регулатора, Пролет Велкова сподели, че е съгласна с съвсем всички оценки във връзка с формата, " намирам го вулгарен, сексистки, мачистки ".

Соня Момчилова, кoято ръководи съвета, сподели, чe поради дребния брой сигнали мислела да не взима отношение към риалитито, само че: "...след последния епизод, считам, че е измама и абдикация от нашата функционалност, като родители, да не реагираме ". Тя съобщи че ще желае оптималната глоба по член 17а. Това е член от Закона за радиото и малкия екран, който гласи: " Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не основават и дават за разпространяване излъчвания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото и/или общественото развиване на децата ". Родителите могат да не помнят децата си съгласно малкия екран, малкия екран основава модели, сподели Момчилова. Според нея " Ергенът " е неприятен модел за кариерен път на развиване на незавършени персона и " показва естетически напудрено епикурейство и хедонизъм ". Тя означи, че предаването не е обозначено със знак за това, което се излъчва, и тя счита, че " се утвърждава като норма за държание " и " нанася провали на детската душeвност ". Момчилова добави, че детски психолог й разказал, че деца си играят на " Ергенът” в учебно заведение. Тя назова предаването " интелектуален холокост” и се възмути, че на " Разпети петък " е излъчен епизод с плажни игри и любовни милувки.

Наплатанова предложи " да извикаме доставчика " за диалог, а Момчилова й отговори, че към този момент е поканен. " Ще упорствам да бъдат наложени наказания ", съобщи Момчилова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР