Съветът за електронни медии (СЕМ) не стигна до решение относно

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) не стигна до решение относно
Коментари Харесай

СЕМ поиска от БНТ правилен, красив и чист български език

Съветът за електронни медии (СЕМ) не стигна до решение по отношение на приемането на доклада на генералния шеф на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков за интервала от юли до декември 2023 година На съвещанието през днешния ден „ За “ гласоподаваха ръководителят на регулатора Соня Момчилова и Галина Георгиева, член на съвета. „ Против “ бяха членовете на Съвет за електронни медии Габриела Наплатанова и Симона Велева.

Това е вторият подред доклад на генералния шеф на публичната телевизия, за който от Съвета за електронни медии не стигат до решение. Поравно – два гласа „ За “ и два „ Против “, членовете на регулатора дадоха и при предходния отчет на БНТ – за интервала от януари до юли 2023 година Процедурата не планува следствия от неналичието на решение за приемане на доклад.

„ Работата е свършена, сътрудниците ви са работили извънредно доста. За мен огромният систематичен проблем остава въпросът с мандата. Тук ще прикани и Съвета за електронни медии, ние, като групов орган, и вас, също - би трябвало да разгадаем този въпрос “, сподели Симона Велева в своята мотивация за негативния си глас във връзка с доклада за интервала от юли до декември 2023 година

Според нея фактът, че Емил Кошлуков извършва длъжността на общоприет шеф на Българска национална телевизия отвън мандат, както и непълният състав на Управителния съвет, основават условия за нелегитимност. „ Това е единственият метод, по който ние би трябвало да дадем знак, че това състояние би трябвало да бъде поправено “, уточни тя. Симона Велева разяснява още, че е нужна по-добра отчетност в изразходваните средства от страна на Българска национална телевизия за филмопроизводство.



Габриела Наплатанова дефинира своя избор „ Против “ като „ едно мотивиращо „ не “ за малкия екран да поеме към по-сериозно софтуерно обновяване. Това ви спъва да разпростирате тези проекти, които са свързани с прекосяването към цифрово наличие, сподели тя. Според нея публичната телевизия би трябвало да генерира подобен вид наличие, което да дава отговор на актуалните условия във образен проект и като аудио. Трябва да имате доста по-сериозна техническа обезпеченост, добави тя.

Наплатанова отличи премиерата на втория сезон на сериала „ Вина “. По думите ѝ първият от новите епизоди е имал лидерска позиция измежду аудиторията на 7 януари вечерта.

„ Но тук също желая да кажа, че „ Вечерното шоу “ не покрива упованията в това развиване, което претърпя “, сподели тя.

„ В обсъждания регистриран интервал сте напълнили квотата с детски излъчвания, с цел да се изпълнят изискванията по лиценз, с филми, които, според мен, не са съответстващи към усещанията на актуалните деца. С тези филми е израснало моето потомство “, уточни Габриела Наплатанова. Те имат своята художествена стойност, само че не дават отговор на потребностите на актуалната детска публика, сподели още тя.

Опитваме се да развиваме и нови детски излъчвания, сподели Емил Кошлуков по време на чуването си пред Съвет за електронни медии през днешния ден. „ Пускаме постоянно в сесиите и искане за младежки сериал, търсим подобен. Няма доста на пазара. Нашите продуценти не се интересуват кой знае какъв брой от тази аудитория “, уточни генералният шеф на Българска национална телевизия. Той означи, че образец за модерно детско и младежко наличие е предаването „ Това го знам “. Допълни, че от март или април Българска национална телевизия ще пусне още едно предаване с викторина за възпитаници.

По думите му „ Вечерното шоу “ не се получава. „ Сега продължаваме да работим, ще търсим още промени и ще го развиваме. Някак си не съумяваме да създадем този вид комедийно развлечение, сменихме много водещи, опитваме доста неща “, сподели Емил Кошлушов.

В представянето на своя доклад генералният шеф на Българска национална телевизия означи обезпечаването на финансиране и копродуценти за продължаването на „ може би най-успешния български сериал “ – „ Под прикритие “. Успяхме да създадем договорката с HBO за четири сериала, които към този момент потеглят, като към този момент работим за територията на Адриатика, сподели Кошлуков. Според него това става за първи път в историята на България. „ Има интерес и най-вероятно ще успеем да изкараме Българска национална телевизия на международния пазар и с новите сериали, които вършим, с продълженията “, сподели още той.

През последните няколко години Българска национална телевизия е може би най-основният финансов дирек на българското филмопроизводство, означи Емил Кошлуков. Според него под въпрос е по какъв начин Националният кино център (НФЦ) финансира сериали, без да знае каква е програмната потребност на малките екрани. 

Генералният шеф на публичната телевизия заяви още, че се работи по цифровизация на архивите. „ Продължаваме работата по осъвременяването на малкия екран и като съоръжение, и като техника, и като условия за работа и труд. Предстои ни възобновяване на новинарското студио “, сподели той.

„ Прави усещане, освен през днешния ден, а и на предишни ваши чувания, че гадаем и се чудим какво чака фенът “, сподели Галина Георгиева. Според нея е време Българска национална телевизия „ да се поинтересува какви са настройките и упованията на обществото “.

„ Ако вие редите стратегия, купувате наличие и участвате във финансиране на нещо, което не намира своя зрителска публика, то ще си приказваме всякога едно и също “, уточни Георгиева.



По тематиката за отразяването на локалните избори ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова означи, че не поучава публичната телевизия да влиза в съревнование с комерсиалните медии. Аз мисля, че в едно такова съревнование вие сте предупреден губещ, сподели тя. Отбеляза, че на последните избори Българска национална телевизия „ за първи път си разреши да заяви хипотетични резултати преди да изтече законовият период за това ".

Соня Момчилова цитира представител на Българска национална телевизия, взел присъединяване в кръгла маса на Съвет за електронни медии във връзка проучване на доверието в медиите и изборния развой. Той ми опълчи позицията си, че не може, в случай че комерсиалните малките екрани са бързи влакове, Българска национална телевизия да бъде пътнически, сподели Момчилова. Тя означи, че съгласно нея

Българската национална телевизия би трябвало да бъде „ царският вагон, теглен от парен локомотив “. „ Тя би трябвало да бъде онази тежка, бутикова форма на транспорт на информацията. Да ревизира няколко пъти обстоятелствата, преди да избърза “, добави Соня Момчилова.

Според нея Българска национална телевизия би трябвало да показва „ верен, хубав и чист български език “. Председателят на Съвет за електронни медии разяснява още, че проверителите на обстоятелствата се борят за статут на последна инстанция. „ Миналия ден чух инспекция на обстоятелства, измежду които беше изброен подобен, за който беше казано, че евентуално е дийпфейк. Не може да бъде евентуално. Това подвежда аудиторията, даже би могло да я заблуди “, сподели Соня Момчилова. Отбеляза, че в това отношение има забележки освен към Българска национална телевизия. „ Проверителите на обстоятелства би трябвало да отстоят и да се преборят за този статут. Не можем да им го предоставим абсолютно и безрезервно “, уточни Момчилова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР