Съветът за електронни медии (СЕМ) е приел днес оставката на

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) е приел днес оставката на
Коментари Харесай

СЕМ избра юриста Милен Митев за директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) е приел през днешния ден оставката на Андон Балтаков като общоприет шеф на Българското национално радио (БНР), оповестяват от медийния регулатор.

За краткотрайно изпълняващ длъжността Съвет за електронни медии е избрал Милен Митев, който до момента беше началник на Административната дирекция в радиото.

На 2 август Балтаков подава оставката си в Съвет за електронни медии. В претекстовете си до Съвет за електронни медии той уточни " надълбоко персонални претекстове " , които не са свързани с професионалните му задължения.

След като решението на Балтаков стана известно, ръководителят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева разгласи, че ще предложения водещите Силвия Великова и Петър Волгин за изпълняващи длъжността. Те обаче са отказали - Великова с претекст, че не желае да се занимава с административна работа, а Волгин - тъй като желал да се концентрира върху предаването " Политически неточно ", което води през уикенда дружно с нея.

Митев е роден на 4 март 1984 година . Завършва компетентност " Право " в Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Започва работа в БНР през 2009 година като юрист.

Притежава опит в региона на закрилата на авторски и сродни права, публичните поръчки, медийното, трудовото и административното право, ръководството на имущество и присъединяване в европейски планове и стратегии. От 2013 до 2019 година е член на Правния комитет на EBU - Европейския съюз за радио и телевизия.

В интервала август 2018 година - юли 2019 година извършва длъжността шеф на дирекция " Правна и човешки запаси " на Българското национално радио.

От септември 2019 до март 2020 година работи в Българската телеграфна организация, първо като основен юрист, а по-късно и като основен секретар. От 1 април 2020 година е шеф на Административната дирекция, написа още в биографията.

Работата на Балтаков

В позицията си на общоприет шеф на БНР Балтаков уведоми Съвет за електронни медии на 21 октомври 2020 година, че желае да приключи предварително контракта, с който е поел ръководство на радиото, считано от 1 ноември. Преди това Министерството на културата (МК) предложи законопроект за смяна в Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ), в който липсват утвърдени от БНР оферти.

На 22 октомври МК излезе с позиция, в която се споделя, че задачата на законопроекта е да бъде реализирано сходство с наредбите на Закона за обществените финанси, като бъдат преразгледани разпореждания на Закон за радиото и телевизията по отношение на фонд " Радио и телевизия ". Според МК финансирането на БНР и Българска национална телевизия би трябвало да се приведе в сходство с разпоредбите на държавните помощи . На 30 октомври 2020 година от пиар отдела на БНР оповестиха, че генералният шеф на БНР Андон Балтаков е отдръпнал подадената от него оставка.

Той беше определен за шеф на БНР през януари 2020 година след конкурс на Съвет за електронни медии.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР