Съветът за електронни медии сътвори нов скандал, след като отказа

...
Съветът за електронни медии сътвори нов скандал, след като отказа
Коментари Харесай

Соня Момчилова остава шеф на СЕМ с гласовете от квотата на Радев и ГЕРБ

Съветът за електронни медии сътвори нов скандал, откакто отхвърли да допусне в дневния си ред искане за оставката на Соня Момчилова като ръководител на институцията.

Предложението беше направено от Пролет Велкова и е подкрепено от Симона Велева - и двете сложиха проблема поради " тежко уронващите престижа на Съвет за електронни медии " изказвания на Момчилова в изявление за YouTube-канала на Асен Генов.

" Тези позиции влизат в спор с духа на Закона за радиото и малкия екран, копрометират освен позицията на ръководителя на Съвет за електронни медии, само че и на всички останали членове на регулатора. Компрометират към този момент рисково и самата концепция за регулация. Тези позиции бяха наказани от правозащитници, публицисти и провокираха скандал с три страни - Украйна, Съединени американски щати и на Министерство на външните работи на България ", споделя Пролет Велкова, представена от в. " Сега ".

Искането за смяна в дневния ред обаче бе отхвърлено с 3 на 2 гласа, като в болшинството се оказа, че гласоподава и самата Соня Момчилова - макар че е директно наранена от изхода на вота.

В нейна поддръжка са дали своят вот и някогашният кореспондент от bTV Габриела Наплатанова (квота на президента Румен Радев, също като Момчилова), и Галина Георгиева (квота на Народното събрание, препоръчана от ГЕРБ).

Единствените гласове с искане за оставка на ръководителя са от членовете на Съвет за електронни медии, излъчени от парламентарната квота с номинации от " Демократична България " и " Продължаваме промяната ".

Това етретият случай, в който Соня Момчилова взе участие в основно гласоподаване на Съвет за електронни медии в собствен интерес.

През април нейният глас беше определящ за избора ѝ за още един мандат като ръководител на медийния регулатор. В края на 2022 година когато още веднъж имаше искане за нейната оставка поради неприемливи изказвания, тя още веднъж гласоподава за себе си и подсигурява болшинството от 3 на 2 гласа.

Самата тя разгласи, че няма планове да подава оставка, макар че преди дни съветът излезе с нарочна декларация, с цел да се разграничи от нейните внушения в изявлението за Генов.

Момчилова беше подложена на критика от посолствата на Украйна и Съединени американски щати поради намека, че клането в Буча е било " агитация " - в този момент тя се оправда, че " единствено загатнала " името на украинския град, без да добавя " нищо повече ".
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР