Съветът за електорнни медии (СЕМ) не успя да намери консенсус

...
Съветът за електорнни медии (СЕМ) не успя да намери консенсус
Коментари Харесай

Разнобой в СЕМ. Комисарите засега не успяват да излъчат генерален директор на БНТ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) не съумя да откри консенсус и да излъчи общоприет шеф на Българска национална телевизия. Никой от 8-те кандидати за поста на първи прочит не получи 3 от 5-те гласа на комисарите, нужни за решението и в този момент следва спор сред комисарите. Един час по-късно ще се организира още едно съвещание, в което комисарите ще се опитат да намерят консенсус. Ако и на третото следващо съвещание в границите на днешния ден не бъде определен общоприет шеф на Българска национална телевизия, процедурата се приключва.

Резултат от гласуването - 1 глас " за " Венелин Петков , 1 глас " за " Емил Кошлуков , 1 глас " за " режисьора Ирина Величкова и два гласа " Въздържал се " .

Ако през днешния ден не се излъчи нов общоприет шеф на медиата, функционалностите продължава да упражнява Емил Кошлуков, а Съвет за електронни медии би трябвало да започва нова процедура за избор.

Кой, по какъв начин гласоподава

Комисарят Галина Георгиева даде своя глас за сегашния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков. Самата тя като комисар бе издигната от ГЕРБ през 2019 година

“Всеки избор за общоприет шеф е риск и отговорност. Споделен риск сред Съвет за електронни медии и определения. Аз ще дам своя заем на доверие към настоящия общоприет шеф, изискуем сигурност и непоклатимост на Българската национална телевизия”, стимулира се Георгиева.

Пролет Велкова , издигната от “Демократична България” поддържа Венелин Петков .

“Стигнах до решението, в най-голяма степен ми се коства, че общоприет шеф може да отговори Венелин Петков. При него видях добре сложени цели, много смели, само че не неосъществими. Той предложи Българска национална телевизия да е мотор в оздравяването на медийната среда, да е водач в информацията, в производството на писмено и игрално кино, да притегли младите с интернет платформи”, сподели тя.

Тя уточни, че различен значим акцент от концепцията ме е слагането на завършек на дублирането на функционалности и построяването на мощна новинарска устременост.

“Винаги, когато е работил в Би Ти Ви неговите сътрудници са заявявали, че са били предпазени от всевъзможен политически натиск”, добави Велкова.

Принципно, Габриела Наплатанова , назначена за комисар от квотата на президента Румен Радев, също поддържа Венелин Петков, само че публично гласоподава - “Въздържал се” .

“Изключително притципен човек с висок професионализъм. С Венелин Петков се познавам 22 години, 6 години бе мой шеф в дирекция " Новини ", сигурна съм, че ще отстоява публицистичната свобода”, сподели тя. Тя гласоподава “въздържал се” , с цел да не се одобри, че изборът ѝ е индивидуален.

Симона Велева, издигната от “Продължаваме промяната” поддържа режисьора Ирина Величкова, тъй като говореше със “страст и грижа за Българска национална телевизия, демонстрира положително познаване на законите.

Председателят Соня Момчилова , комисар от квотата на президента, сподели, че “юнакът който ще разсъни спящия исполин не го видяхме в тези дни” и гласоподава “въздържал се”.

Кой се бори за поста?

В конкуренцията се състезават Емил Кошлуков, Венелин Петков и Сашо Диков, Ирина Величкова, Василена Матакиева, Красимир Ангелов, Сашо Йовков и преподавателката по тв публицистика Светлана Божилова.

Следващото съвещание на Съвет за електронни медии в опит за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия ще започва в 12.55 часа
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР