Съветът по правата на човека на ООН поиска спиране на

...
Съветът по правата на човека на ООН поиска спиране на
Коментари Харесай

ООН призова за спиране на продажбите на оръжия на Израел

С ъветът по правата на индивида на Организация на обединените нации изиска прекъсване на всички продажби на оръжие на Израел, като акцентира предизвестията за " геноцид " във войната в Газа, в която са починали над 33 000 души , съобщи Агенция Франс Прес.

Резолюцията, която беше призната с гласовете на 28 от 47-те държави-членки на съвета, шест бяха срещу и 13 се въздържаха, означи първия път, в който най-висшият орган на Организация на обединените нации за правата на индивида зае позиция по най-кървавата война в обсадената палестинска територия.

Мейрав Ейлон Шахар, дипломат на Израел в Организация на обединените нации в Женева, жигосах резолюцията като " леке за Съвета по правата на индивида и за Организация на обединените нации като цяло ".

Силно дефинираният текст приканва страните да " прекратят продажбата, прехвърлянето и пренасочването на оръжия, муниции и друго военно съоръжение към Израел... с цел да се предотвратят по-нататъшни нарушавания на интернационалното филантропично право и нарушавания и злоупотреби с правата на индивида ".

В него се акцентира, че през януари Международният съд постанови, че " съществува евентуален риск от геноцид " в Газа.

В резолюцията, импортирана от Пакистан от името на всички държави-членки на Организацията за ислямско съдействие (ОИС) като се изключи Албания, се приканва също по този начин за " неотложно преустановяване на огъня " и " за неотложен незабавен филантропичен достъп и помощ ".

" Имаме потребност всички вие да се разсъните и да спрете този геноцид, геноцид, който се предава по малкия екран в целия свят ", съобщи палестинският дипломат Ибрахим Мохамед Храиши пред Съвета преди гласуването.

Междувременно Шахар съобщи пред членовете на съвета, че " гласуването с " да " е гласоподаване за " Хамас ".

Ключовият съдружник Вашингтон се вслуша в апела на Израел да гласоподава с " не ", както и Германия, Аржентина, България, Малави и Парагвай.

Посланикът на Съединени американски щати Мишел Тейлър се съгласи, че " прекалено много цивилни са били убити в този спор и че всяка гибел на цивилно население е покруса ", като призна, че " Израел не е направил задоволително, с цел да понижи вредите за цивилното население ".

Но тя съобщи, че Вашингтон не може да поддържа текста, който съгласно нея съдържа " доста проблематични детайли ", в това число това, че не осъжда съответно " Хамас " и офанзивите му от 7 октомври.

Гласуването се състоя, откакто предходната седмица Съветът за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк също одобри дефинитивно резолюция, призоваваща за преустановяване на огъня, с помощта на въздържането на Вашингтон.

Войната в Ивицата Газа стартира след нападението на " Хамас " на 7 октомври, вследствие на което в Израел починаха към 1170 души, най-вече цивилни, съгласно броене на израелски данни.

Палестинските бойци също по този начин взеха повече от 250 заложници на 7 октомври, а 130 остават в Газа, в това число 34, които съгласно армията са мъртви.

Оттогава насам безмилостната военна офанзива на Израел е лишила живота на минимум 33 091 души, най-вече дами и деца, по данни на министерството на опазването на здравето в ръководената от " Хамас " Ивица Газа.

Въпреки че в резолюцията на Съвета по правата на индивида не се загатва името на " Хамас ", в нея се осъжда ракетният обстрел на израелски цивилни региони и се изисква " неотложно освобождение на всички останали заложници ".

В резолюцията неведнъж се загатва името на Израел, като се изисква страната да приключи окупацията на всички палестински територии и " неотложно да анулира блокадата на Ивицата Газа и всички други форми на групово наказване ".

Текстът, който беше модифициран на 4 април, като бяха отстранени няколко споменавания на геноцида, продължава да показва " сериозна угриженост от изказванията на израелски публични лица, които са равносилни на подстрекателство към геноцид ".

В него се приканва страните да " предотвратят продължаващото принудително прекачване на палестинци във и от Газа ".

Тя предизвести по-специално " против всевъзможни широкомащабни военни интервенции в град Рафах " в южната част на гъсто обитаемата линия Газа, където се подслоняват над един милион цивилни, като предизвести за " опустошителни филантропични последствия ".

Резолюцията също по този начин осъжда " потреблението на гладуването на цивилни жители като способ за водене на война в Газа ", където Организация на обединените нации предизвести, че следва апетит.

В текста се упорства за " нуждата от надеждна, навременна и всеобхватна отговорност за всички нарушавания на интернационалното право " в Газа.

В него се приканва следователите на Организация на обединените нации за военни закононарушения - натоварени със задачата да проучат обстановката с правата в окупираните палестински територии още преди 7 октомври - да прегледат всички " директни и непреки прехвърляния или продажби на оръжия, муниции, елементи, съставни елементи и произведения с двойна приложимост на Израел, и да " проучват правните последствия от тези прехвърляния ". 

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР