„Съветът очаква с нетърпение провеждането на първата междуправителствена конференция [с

...
„Съветът очаква с нетърпение провеждането на първата междуправителствена конференция [с
Коментари Харесай

Balkan Insight: България отново блокира Северна Македония, Албания и преговорите за присъединяване към ЕС

„ Съветът чака с неспокойствие провеждането на първата междуправителствена конференция [с Албания и Северна Македония] допустимо най-скоро “, гласят неразбираемо дефинираните изводи по отношение на разширението от Съвета по общи въпроси във вторник, който реализира преди Европейския съвет, който би трябвало да се организира в четвъртък.

Отново главната причина за забавянето, за втора поредна година, беше блокадата на България по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз поради забранен спор за история и еднаквост.

София упорства Скопие да одобри де факто българската еднаквост, която се концентрира към изказванието, че македонската еднаквост и език са от български генезис.

България съобщи, че към момента не е подготвена да вдигне блокадата на Скопие, вместо това предложи делене на процесите на Северна Македония и Албания, с цел да може най-малко Албания да продължи напред.

Но концепцията, че двете страни би трябвало да напредват като част от един пакет, надви в Съвета.

Новият министър председател на България даде обещание нов курс

Междувременно промяната на държавното управление в София дава някаква вяра на Северна Македония.

Новият министър-председател на България Кирил Петков, който встъпи в служба в понеделник тази седмица, във вторник, че желае да възобнови остарелите договаряния със Северна Македония, които могат да доведат до пробив през идващите шест месеца.

Петков добави, че задачата му е България най-сетне да вдигне блокадата си и да се изравни с останалите страни от Европейски Съюз, когато става въпрос за процеса на разширение на Европейски Съюз.

„ Ние ще сложим полемиките със Северна Македония на нова основа “, даде обещание той, като изясни, че проектът му е да образува нови работни групи сред двете страни по въпроси, свързани освен с историята, само че и с стопанската система, инфраструктурата и културата. “Ще използваме работни групи, с цел да търсим решения на въпроси като взаимна икономическа активност, инфраструктура, просвета и история “, сподели Петков.

Той обаче сподели, че Северна Македония, първо, би трябвало да промени учебниците си по история и да отстрани фразата „ фашистка окупационна мощ “, когато приказва за окупацията от България на днешна Северна Македония през Втората международна война. София твърди, че терминът разпалва ненавист.

Демонстрирайки позитивна настройка към концепцията на Петков, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски прозвуча оптимистично в сряда, като сподели, че „ концепцията на новия български министър председател историята да не бъде единственото място за връзка [между Скопие и София], е допустима за мен ".

Превод и редакция от: Мира Ереева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР