Съветът на пазителите на Иран, който следи за спазването на

...
Съветът на пазителите на Иран, който следи за спазването на
Коментари Харесай

Хиляди иранци бяха дисквалифицирани от участие в парламентарните избори

Съветът на пазителите на Иран, който следи за спазването на конституцията и упражнява контрол върху претендентите за избори, дисквалифицира хиляди души от присъединяване в парламентарните избори през февруари, в това число 90 сегашни депутати, множеството от които са упрекнати в корупция, съобщи Асошиейтед прес.

Съветът на пазителите се състои от висши духовници и адвокати. Той може да дисквалифицира претенденти за изборни длъжности, в случай че реши, че техните възгледи или държание са несъвместими с теократичната система на Иран. Половината от 12-те му членове се назначават от висшия лидер аятолах Али Хаменей.



Говорител на Съвета съобщи, че множеството депутати са били отхвърлени поради " финансови проблеми ", с което се отбелязват измамите и присвояването на държавни средства.

Над 14 000 хиляди са се записали за претенденти в изборите. От тях са утвърдени единствено 5000. От сегашните 290 депутати 247 са се кандидатирали за нов мандат.-->



Според реформаторския вестник " Етемад " множеството от отхвърлените са реформатори и умерени претенденти и това значи, че изборите ще са на процедура вътрешен избор сред праволинейни и консервативни ирански жители.

На тези избори ще се тества известността на релативно умерения и новаторски блок на президента Хасан Рохани . Той поддържа по-добри връзки със Запада и повече обществени свободи, само че е подложен на рецензии откогато Доналд Тръмп стана президент на Съединени американски щати, отбелязва АП.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР