Съветът на министрите на труда от Евросъюза промени Директивата за

...
Съветът на министрите на труда от Евросъюза промени Директивата за
Коментари Харесай

Одобриха промените в Директивата за командированите работници

Съветът на министрите на труда от Евросъюза промени Директивата за командированите служащи. Предвижда се командированите служащи да получават колкото локалните. Срокът на командироване се понижава от две на една година с опция за удължение с шест месеца. За интернационалните автомобилни превозвачи, тематика която провокира огромна напрежение в България, ще бъде признато особено законодателство. По препоръчаните промени следва да се произнесат Европейският парламент и Еврокомисията.


След окончателното приемане на променената инструкция за командированите служащи следва четиригодишен временен интервал преди влизането в действие на новите правила. Промените ще обиден най-много командированите служащи, които в този момент заплащат налози по законите на изпращащата страна. Разликите икономисват на източноевропейците много от данъка върху приходите и обществените осигуровки по отношение на ставките в Западна Европа, която се оплаква от " обществен дъмпинг. "

Българската позиция е отбрана правата и ползите на командированите служащи при опция на предприятията да вземат участие конкурентно в даването на услуги на вътрешния пазар на Евросъюза, при ясни и транспарантни правила, уточни в Люксембург министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Ресорният еврокомисар оцени постигнатия компромис като уравновесен и обективен.

Мариан Тейсен - еврокомисар по заетостта, обществените въпроси, уменията и трудовата подвижност: Това, което се отнася за локалните, би трябвало да важи и за командированите служащи. Работниците и фирмите заслужават допустимо най-скоро ясни и по-добри правила.Надяваме се бързо да навлезем в последната фаза от договаряния с Европарламента и Съвета с цел да доведем тази нужна промяна до дъно. Това ще бъде значима крачка напред в битката със обществения дъмпинг.
Миналата седмица и Комисията на Европарламента по заетостта одобри, че командированите служащи следва се подчинтяват на законите на приемащата страна. Целта е прекъсване притока на източноевропейски служащи и облекчение на обществените бюджети от компенсации за безработица поради съществуване на на ниска цена труд извън.

В Евросъюза има 1,9 милиона командировани служащи, което е 0,7 на 100 от европейския пазар на труда. От 2010 до 2015-а броят на командировани българи е намалял близо три пъти, сочат данни на Еврокомисията. Почти половината ни сънародници са изпратени в Германия, на второ и трето място като дестинации са Белгия и Франция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР