Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд одобри трети

...
Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд одобри трети
Коментари Харесай

МВФ одобри заем от $880 млн. за Украйна

Съветът на изпълнителните шефове на Международния валутен фонд утвърди трети обзор на програмата за заем на Украйна от 15,6 милиарда $ и позволи отпущането на 880 милиона $ за бюджетна поддръжка, с което общите заплащания достигнаха  5,4 милиарда $, заяви МВФ, представен от Ройтерс.

(*Видеото е архивно: Финансирането от Съединени американски щати за Украйна може да спре макар поддръжката на НАТО за Киев)

Глобалният заемодател сподели, че рисковете пред Украйна остават извънредно високи, изключително несигурността към войната с Русия и вероятностите за външно финансиране, макар че шефът на задачата в Украйна Гавин Грей сподели пред публицисти, че МВФ към момента чака войната в Украйна да завърши до края от 2024 година

Грей сподели, че цялостното показване на Украйна по програмата на МВФ е останало мощно през първата си година и е изпълнила всички, с изключение на един от количествените критерии за успеваемост. Неизпълненото е за средства от данъчни доходи, само че включва доста дребна сума.

Украйна би трябвало да получи средствата през идващите дни, сподели Грей.

Това би трябвало да е добре пристигнала вест, защото Конгресът на Съединени американски щати продължава да разисква утвърждение на спомагателен пакет от помощ от 61 милиарда $ за Украйна. Грей сподели, че МВФ ще би трябвало да изследва въздействието върху равнищата на дълга на Украйна, в случай че законодателите на Съединени американски щати решат да обръщат част от това финансиране в заем вместо да остане безплатна помощ.

Сана Надим, заместник-ръководител на задачата на МВФ за Украйна, сподели, че МВФ е одобрил нов разбор на устойчивостта на дълга за Украйна, който не е трансформирал значително макроикономическия разбор, само че е изключил към 3 милиарда $ дълг от съветски еврооблигации, който беше оспорен от украинските управляващи.

Надим сподели пред публицисти, че е реализиран меродавен прогрес по преструктуриране на комерсиалния дълг на Украйна и МВФ чака механически полемики по този въпрос през идващите седмици.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР