Съветът на икономическите съветници на Германия призова Европейската централна банка

...
Съветът на икономическите съветници на Германия призова Европейската централна банка
Коментари Харесай

Съветниците на Меркел настояват за стратегия на ЕЦБ заради инфлационни рискове

Съветът на икономическите съветници на Германия прикани Европейската централна банка да разгласява тактика за нормализиране на свръхекспанзивната си парична политика в светлината на възходящите инфлационни опасности , оповестява " Блумбърг ".

Четиричленната група счита, че инфлацията в най-голямата стопанска система в еврозоната е приблизително 3,1% през 2021 година и 2,6% през 2022 година и предизвести, че непрекъснатите усложнения във веригата на доставки и възходящите цени на горивата могат да трансфорат краткотрайни фактори в трайно по-високи темпове на инфлация .

" Има опасности за повишение на прогнозата за инфлацията през идващите години ", споделиха съветниците в отчет, оповестен в сряда в Берлин.

ЕЦБ " би трябвало скоро да заяви тактика за нормализиране " с количествени индикатори за разрастване на своята извънредно разхлабена политика.
 Инфлацията в Германия се повиши до 4,5% през октомври
Инфлацията в Германия се повиши до 4,5% през октомври

Цените на стоките скочиха със 7% на годишна база, a цените на силата с 18,6%

Препоръката идва на фона на комплицирани съдружни договаряния в Берлин за подмяна на напускащия канцлер Ангела Меркел и в миг, когато инфлацията в страната се приближава до 5% .

Популярният таблоид Bild разгласява няколко публикации, критикуващи извънредно разхлабената парична политика на ЕЦБ , а има и свободно място в Бундесбанк - обичайно страж на немската ценова непоклатимост - откакто Йенс Вайдман разгласи, че се отдръпва.

Отношенията на Германия с ЕЦБ постоянно са напрегнати . Кристиан Линднер, про-бизнес политик от Свободните демократи, който упорства да стане идващият финансов министър на страната, предизвести предишния месец, че банката би трябвало да устои на изкушението да помогне на мощно задлъжнели страни от еврозоната .

В своя отчет Германският съвет на икономическите специалисти предложи ЕЦБ да обмисли публикуването на нещо като графика на Федералния запас на Съединени американски щати , графично показване на прогнозите на политиците за целевия лихвен %.
 ЕЦБ оставя непроменени тласъците за пандемията макар скока на потребителските цени
ЕЦБ оставя непроменени тласъците за пандемията макар скока на потребителските цени

Решението засягащо Еврозонат слага началото на спор - дали и по какъв начин да се приключи програмата от 1,85 трилиона евро

Въпреки че обществените разноски бяха оправдани по време на рецесията , икономистите споделиха, че ограниченията за поддръжка на пандемията в последна сметка би трябвало да бъдат отстранени и съотношението дълг/производство да бъде понижено.

Членовете на Съвета Моника Шницер и Ахим Тругер споделиха, че е оневинен деликатен метод към фискалната консолидация , с цел да не се подкопава инерцията на растежа. Настоящият набор от фискални правила на Европейския съюз може да бъде прекомерно ограничаващ за някои страни след рецесията, прибавиха те.

Групата чака немската стопанска система да доближи равнището си на произвеждане отпреди рецесията през първото тримесечие на идната година , а растежът да се форсира до 4,6% през 2022 година след 2,7% през 2021 година

" Увеличаването на инфлационните опасности и възходящата взаимозависимост на обществените финанси от ниските лихвени проценти в някои държави-членки могат да се трансфорат в алтернатива за паричната политика ", споделиха те.

" Историческият опит демонстрира какъв брой рискова може да бъде за стопанската система една реакция на паричната политика, която е прекомерно късна " или половинчата .
 Инфлацията в еврозоната доближава 13-годишен връх на фона на непрекъснатия енергиен срив
Инфлацията в еврозоната доближава 13-годишен връх на фона на непрекъснатия енергиен срив

Нещата стават скъпи, в действителност скъпи, покачването на цените е най-голямо в Литва - с 8,2%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР