Съветът на Европейския съюз прие днес предложението на Европейската комисия

...
Съветът на Европейския съюз прие днес предложението на Европейската комисия
Коментари Харесай

Намаляване с 20% на употребата на антибиотици до 2030 г. цели ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри през днешния ден предлагането на Европейската комисия за усилване дейностите на Европейски Съюз против антимикробната устойчивост (АМР).

Препоръката, оповестена на 26 април дружно с преразглеждането на законодателството в региона на фармацевтичните артикули, спомага за битката с АМР в региона на здравето на хората и животните и опазването на околната среда, следвайки по този начин наречения метод „ Едно здраве “, означават от Европейска комисия.

Препоръката е съсредоточена върху профилактиката и контрола на инфекциите, надзора и мониторинга, нововъведенията и съществуването на ефикасни антимикробни средства, рационалната приложимост и съдействието както сред страните членки, по този начин и в международен мащаб.

За 2030 година са избрани няколко цели на Европейски Съюз, създадени взаимно с Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC):

- понижаване с 20% на общата приложимост на антибиотици при хората;

- минимум 65% от общата консумация на антибиотици при хората следва да бъде ефикасна (използване на верния антибиотик);

- понижаване на инфекциите, породени от три основни резистентни към антибиотици бактерии, което ще се ползва основно за лечебните заведения.

Тези целесъобразни цели за Европейски Съюз, които се вкарват и на съответните национални нива, ще оказват помощ на Европейски Съюз да се оправи с АМР, като се вземат поради националните особености, без да се излагат на риск здравето и сигурността на пациентите, считат от Европейска комисия. Те също по този начин ще разрешат по-добро наблюдаване на инфекциите и използването на антибиотици през идващите години и надлежно адаптиране на правенето на политики.

Настоящата рекомендация също по този начин удостоверява водещата роля на Европейски Съюз в интернационален проект във връзка с АМР и с нея Комисията и страните членки се приканват да включат АМР в съглашението по отношение на пандемиите, по което понастоящем се водят договаряния. С нея също по този начин се упорства АМР да остане на челно място в дневния ред на Г-7 и Г-20.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР