Съветът на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи

...
Съветът на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи
Коментари Харесай

Хърватия влиза в Шенген. България и Румъния ще продължат да чакат


Съветът на Европейския съюз (ЕС) по правораздаване и вътрешни работи отхвърли в четвъртък присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство . Там беше позволена само Хърватия , съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на дипломати, взели участие в гласуването.

Кандидатурите на София и Букурещ бяха отхвърлени с 25 гласа " за " и два " срещу ". По информация на БНР Австрия е гласувала против приемането на двете балкански страни, а Нидерландия - единствено против това на България.

“Дискусиите лишиха повече време от плануваното, с много обширни изказвания от всички страни членки. Позициите обаче не са се трансформирали: ориста на България и Румъния се отсрочва, защото две страни членки не престават да блокират [приемането им], макар постигнатия справедлив прогрес и позитивния разбор на Европейска комисия ”, разяснява пред Радио Свободна Европа посланик, взел участие в срещата на върха.

Както е известно, нидерландското държавно управление изиска напредъка на София по линия на върховенството на закона да бъде оценен в отчет по Механизма за съдействие и инспекция , по който не е имало дейности на Европейската комисия (ЕК) от края на 2019 година

По-рано в четвъртък на България и Румъния да бъдат прегледани през есента следващата година . Нидерландия, че е “твърде рано ” за смяна на позицията ѝ по отношение на София.

Това провокира остри реакции от български политици като президентът Румен Радев даже над приемането на България в Шенген като “цинизъм ”. Служебният министър председател Гълъб Донев пък позволи кабинетът, само че не посочи какви. Последваха и апели от бизнеса за.

сподели, че България, Румъния и Хърватия извършват критериите и са подготвени за участие в Шенгенското пространство. страните да бъдат признати в зоната без повече закъснение.

България , Румъния , Хърватия , Ирландия и Кипър са единствените страни от Европейски Съюз, които не са част от безвизовото пространство, до момента в който страни, които са отвън Европейски Съюз - Исландия , Норвегия , Швейцария и Лихтенщайн , са негови членове.

В Шенгенско пространство, което сплотява 26 страни , значително няма гранични инспекции и това разрешава на хората да пътуват, работят и живеят в друга страна без визи или разрешителни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР