Съветът на Европа, който бди за спазването на човешките права

...
Съветът на Европа, който бди за спазването на човешките права
Коментари Харесай

ЕС спря кампания за насърчаване на забулването

Съветът на Европа, който бди за спазването на човешките права на континента, приключи своята акция, честваща многообразието и " свободата в хиджаба ". Кампанията бе наказана от Франция, която я приравни с поощряване на забулването, съобщи Франс прес.

Тя бе подета предишния четвъртък от органа на съдебна експертиза против дискриминирането и е съфинансирана от Европейския съюз. В рамките на акцията в обществените мрежи бяха оповестени портрети на няколко млади дами, на половина бяха покрити с ислямско покривало, а на половина не. Текст на британски към фотосите гласеше, че " хубостта е в многообразието, каквато е свободата в хиджаба ".

Преминала в началото съвсем неусетно, акцията в последна сметка провокира яростни диспути във Франция, където носенето на хиджаби и бурки е внимателен въпрос от повече от 30 години. Въпросът стана още по-деликатен в този момент, когато страната навлезе в кандидат-президентска акция, в която тематиките за идентичността, исляма и имиграцията са мощно застъпени.

Оценявайки акцията като " противопоставяща се на тези полезности ", защото " се застъпва за носенето на ислямско покривало ", " Франция изрази извънредно мощното си отрицание, довело затова и до нейното преустановяване ", изясни френският държавен секретар по въпросите на младежта Сара Ел Аири.

" Очевидно е, че пазиме свободата на убежденията, светската страна, религиозната независимост, само че това видео не се застъпва за всичко това: то възхвалява ислямското покривало като детайл на идентичността ", акцентира Ел Аири.

Базираният в Страсбург съдебна експертиза удостовери премахването от обществените мрежи на туитовете за акцията и сподели, че обмисля по-добро показване на този план. Туитовете са били част от взаимен план на съдебна експертиза и Европейски Съюз против дискриминирането, чиято цел е била да се акцентира на нуждата от ценене на многообразието, приобщаването и битката против всевъзможен тип тирада на омразата, стимулира се още съдебна експертиза. Той уточни, че туитовете са отразявали персонални изявления на участници в семинар по плана и не съставляват позицията на съдебна експертиза или на генералния секретар Мария Пейчинович Бурич.

Кампанията отприщи гнева на френската последна десница, а есеистът Ерик Земур, който е евентуален кандидат-президент, я осъди като " рекламен джихад ".

Кандидатката на крайнодясната партия " Национален общ брой " Марин льо Пен сподели, че тази информационна акция в интерес на ислямското покривало е скандална и неприлична, в миг, когато милиони дами " се борят самоуверено против това подчиняване ".

В средите на левицата някогашната министърка за правата на дамите Лоранс Росиньол сподели, че да се твърди, че независимост може да има в самия хиджаб, значи да се предизвиква носенето му.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР