Съветът на ЕС се за доброволно намаляване с 10 на

...
Съветът на ЕС се за доброволно намаляване с 10 на
Коментари Харесай

ЕС реши: 10% по-малко бруто потребление на ток и 5% в пиковите часове

Съветът на Европейски Съюз се за непринудено понижаване с 10 на 100 на бруто потреблението на ток в страните членки и наложителна цел за понижаване с 5 на 100 на потреблението в пиковите часове.

Това стана през днешния ден на изключителния Съвет „ Енергетика “ в Брюксел.

Между 1 декември т.г. и 31 март 2023 година страните членки би трябвало да дефинират 10 % от пиковите си часове, в които търсенето да бъде понижено. Държавите ще могат да избират сами ограниченията, които да подхващат.

Министрите на енергетиката се споразумяха и за таван от 180 евро на киловат час на свръхпечалбите на производителите на на ниска цена ток. Това важи и за медиаторите, употребяващи така наречен инфрамаргинални технологии за производството на ток като възобновими източници на сила (ВЕИ), нуклеарна сила и лигнитни въглища.

Таванът има за цел да запази облагите на операторите и да не се пречи на вложенията във възобновима сила.

Другото, за което бе реализирано съглашение, е солидарна вноска от производителите на изкопаеми горива. Мярката е краткотрайна и визира облагите на бизнеса в областта на суровия нефт, природния газ, въглищата и рафинирането. Вноската ще бъде изчислявана въз основа на облагаемите облаги.

Това ще става в сходство с националните законодателства  през финансовата година, започваща през 2022 или 2023 година Печалбите би трябвало да са се нараснали с над 20 на 100 в съпоставяне със междинните годишни облагаеми облаги през 2018 година Солидарната вноска ще се ползва в допълнение към постоянните налози в страните членки.

Държавите от Европейски Съюз ще могат също по този начин краткотрайно да дефинират цени на доставките на ток за дребните и междинни предприятия (МСП), с цел да могат те да се преборят със усложненията поради поскъпналата сила. Националните управляващи могат да приложат изключителна и краткотрайна мярка, като дефинират цена на доставките под себестойността им.

Договорените ограничения са краткотрайни и изключителни по своята същина. Те ще се ползват от 31 декември т.г. до 31 декември 2023 година

Целите за понижаване на потреблението на сила ще се ползват до 31 март 2023 година

Задължителните тавани върху свръхпечалбите ще бъдат в действие до 30 юни 2023 г.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР