Съветът на ЕС съобщи, че е назначил Иймън Гилмор за

...
Съветът на ЕС съобщи, че е назначил Иймън Гилмор за
Коментари Харесай

ЕС назначи нов специален представител за човешките права

Съветът на Европейски Съюз заяви, че е назначил Иймън Гилмор за специфичен представител за човешките права. Гилмор ще размени Ставрос Ламбринидис, назначен през 2012 година за първи път на този пост.

Гилмор поема дилемите си от на следващия ден и в началото е назначен за период от две години. Задачите на специфичния представител са свързани с повишение на успеваемостта и видимостта на политиката на Европейски Съюз в региона на правата на индивида. Специалният представител има необятен и еластичен мандат, който дава опция за пригаждане към изменящата се геополитическа конюнктура. Специалният представител ще работи в тясно съдействие с Европейската работа за външна активност, която ще обезпечава цялостна поддръжка за неговата работа, написа в известието.

Като някогашен вицепремиер и министър на външните работи на Ирландия, Гилмор е претрупан с отговорност от държавното управление за осъществяването на Белфасткото съглашение, в това число наредбите за главните права на индивида. От октомври 2015 година той е специфичен делегат на висшия представител за мирния развой в Колумбия. Неговата работа и приносът му към мирния развой са високо оценени от всички страни, се добавя в известието.

Специалните представители на Европейски Съюз утвърждават политиките и ползите на Общността в избрани райони и страни, и работят по въпроси, които пораждат угриженост или са от европейски интерес. Те играят дейна роля в напъните за одобряването на мира, стабилността и правилата на правовата страна. Първият специфичен представител на Европейски Съюз беше назначен през 1996 година. Днес работата на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини се подкрепя от осем специфични представители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР