Съветът на ЕС прие петия пакет от санкции срещу Русия.

...
Съветът на ЕС прие петия пакет от санкции срещу Русия.
Коментари Харесай

Съветът на ЕС прие петия пакет от санкции срещу Русия


Съветът на Европейски Съюз одобри петия пакет от наказания против Русия. Според признатите оферти на Европейската комисия в новия пакет се постанова възбрана за импорт на въглища от Русия в размер на 4 милиарда евро годишно.

Спирането на вноса и трансфер на въглища и други изкопаеми горива от Русия влиза в действие от 22 август, излиза наяве от оповестеното решение на Съвета на Европейски Съюз.

Въвежда се цялостна възбрана за транзакции с 4 основни банки на Русия, измежду които "ВТБ ", представляващи 23% от пазарния дял на съветската банкова система. Ограничителните ограничения включват също възбрана за достъп на съветски кораби до пристанища на Европейски Съюз. Предвиждат се и наказания за пътнически транспортни оператори на Русия и Беларус.

Пакетът включва възбрана за достъп до пристанищата в Европейски Съюз на кораби, регистрирани под съветски байрак, като изключения се позволяват за селскостопански и хранителни артикули, филантропична помощ и сила.

Руските и беларуски сухопътни транспортни оператори няма да могат да транспортират артикули в Европейски Съюз, даже и да минават директно. Изключения се позволяват единствено за фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни артикули, в това число пшеница, както и сухопътни транспорти с филантропични цели.

Също по този начин се планува и възбрана за експорт в размер на 10 милиарда евро в други браншове, в които Русия е уязвима като квантови компютри, както и значимо машинно и транспортно съоръжение, а и на импорт на артикули като дървесина, цимент, морски блага и алкохол.

Пакетът включва и обща възбрана за присъединяване на съветски компании в обществени търгове в страните членки на Европейски Съюз и изключване на каквато и да било финансова поддръжка за съветски публични организации.

Подробности какво включва петият санкционен пакет на Европейски Съюз:

- Забрана за влизане на съветски кораби в пристанищата на страната.

„ Забрана за даване на достъп до пристанищата на Европейски Съюз на кораби, регистрирани под съветски байрак. Изключения се дават за селскостопански и хранителни артикули, филантропична помощ и сила “, се споделя в изявлението;

- Споразумение за ембарго върху съветските въглища, което ще влезе в действие в края на лятото.

„ Забрана за закупуване, импорт или прекачване на въглища и други твърди изкопаеми горива в Европейски Съюз, в случай че те произлизат или са изнесени от Русия, считано от август 2022 година Понастоящем вносът на въглища в Европейски Съюз възлиза на 8 милиарда евро годишно “, се споделя в изявлението;

- Забрана за всички съветски и беларуски автотранспортни компании, които попречват автомобилния транспорт на артикули в границите на Европейски Съюз, в това число при пренос.

„ Въпреки това се дават дерогации за редица артикули, като да вземем за пример фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни артикули, в това число пшеница, както и за авто превоз с филантропична цел “, изясни Съветът на ЕС;

- Забрана за импорт на реактивно гориво, квантови компютри и полупроводници в Руската федерация.

„ Допълнителни забрани за експорт, ориентирани към реактивно гориво и други артикули като квантови компютри и модерни полупроводници, високотехнологична електроника, програмен продукт, чувствителни машини и транспортно съоръжение “, се споделя в доклада;

- Забрана за импорт на морски блага и алкохол.

„ Нови забрани за импорт на артикули като дървен материал, цимент, торове, морски блага и спиртни питиета. Договорените забрани за експорт и импорт са надлежно единствено 10 милиарда евро и 5,5 милиарда евро “, се споделя в изказване на Съвета;

- Забрана за преводи и заледяване на активи на „ четири основни съветски банки “, чиито имена към момента не са оповестени.

„ Пълна възбрана за преводи е наложена на четири основни съветски банки, които съставляват 23% от пазара в съветския банков бранш. След като тези банки бяха изключени от SWIFT, в този момент активите им ще бъдат замразени, като по този метод те ще бъдат изцяло откъснати от пазарите на Европейски Съюз “, се споделя в изказването. По-рано Европейската комисия удостовери, че ВТБ е включена в четворката;

- Разширяване на възбраната за продажба на банкноти и скъпи бумаги, деноминирани във валути на Европейски Съюз, на юридически формирания в Русия и Беларус, и разширение на възбраната за преводи с криптовалути.

„ Европейски Съюз одобри редица целенасочени стопански ограничения за усилване на съществуващите стопански ограничения, като да вземем за пример разширена възбрана за преводи с криптовалути и за продажба на банкноти и скъпи бумаги, деноминирани в публична валута на страните от Европейски Съюз, Русия и Беларус на всяко физическо лице или юридическо образувание или организация в Русия и Беларус “, се споделя в документа;

- Разширяване на черния лист по Русия и Беларус, като в него се включат „ длъжностни лица, предприемачи и членове на техните фамилии “, чиито имена ще бъдат оповестени по-късно.

„ Освен това Съветът реши да наложи наказания на компании, чиито артикули или технологии са изиграли роля в нашествието, основни олигарси и предприемачи, висши чиновници на Кремъл, поддръжници на дезинформацията и манипулирането на информацията, които систематично популяризират разказа на Кремъл за съветската военна експанзия в Украйна, и членове на фамилиите на лицата, които към този момент са глобени, с цел да се подсигурява, че глобите на Европейски Съюз няма да бъдат заобиколени “, се споделя в изказване на Съвета на Европейски Съюз.

По-рано Европейски Съюз изключи 7 съветски банки от интернационалната система за междубанкови разплащания SWIFT, измежду които бяха ВТБ, Россия, Откритие, Новикомбанк, Промсвязбанк, Совкомбанк и ВЕБ.РФ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР