Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли днес

...
Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли днес
Коментари Харесай

Съветът на ЕС каза не на България и Румъния за Шенген: Въпросът е политически

Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи отхвърли през днешния ден с 25 гласа " за " и два " срещу " предлагането България и Румъния да се причислят към Шенген, оповестиха български дипломати, взели участие в съвещанието. Очаквано Хърватия получи зелена светлина и влиза в Шенген на 1 януари 2023 година
Още по темата
Очаквано Австрия и Нидерландия гласоподаваха против присъединението на двете балкански страни, само че оповестиха, че виждат опция за позитивно развиване идната година. Австрийският канцлер Карл Нехамер позволи взимане на решение през есента и разяснява, че страни като България " имат потребност от нашата помощ ".

Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на България в Шенген ще продължат до края на годината и през идната година, заяви вицепремиерът Иван Демерджиев пред български публицисти в Брюксел след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз.

" България се показа доста почтено, самото умозаключение на Европейската комисия и отчетите, и мненията, демонстрираха, че България и Румъния дават отговор на всички условия за приемането ни в Шенген. Въпросът беше политически. Две страни взеха решение друго, а 25 ни поддържаха безусловно и доста прозорливо, смятайки че това е вярното решение ", заключи Демерджиев.

Ще работим в посока да се откри компромис, тъй че да се съгласят двете страни, които бяха резервирани през днешния ден, добави той във връзка гласовете " срещу " на Австрия и Холандия.

Вицепремиерът заяви, че се чака напъните да бъдат продължени от Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз от януари следващата година. Нищо не е изгубено, в противен случай, на прав път сме и сме създали това, което се чака от нас, сподели той.

Не са определяни конткретни дати, диалозите предстоят.

" Австрия даде знак, че е подготвена на взаимни отстъпки. Ние им предлагаме доста неща, в това число взаимни дежурства и техни представители да дойдат по нашата граница. Готови сме за градивни решения, стига те да са свързани с възстановяване защитата на границата ни и истински условия за Шенген.

Нидерландия няма съответни условия, а в позицията ѝ няма нищо градивно. Те желаят отчет по механизъм, който в България не съществува от 2019. Конкретни причини за нашите дейности или бездействия Нидерландия няма. Механизмът, към който Нидерландия реферира, е анулиран през 2019. Убеден съм, че диалозите с Австрия ще бъдат градивни. Разчитаме и Нидерландия да премине на същата повърхност ", сподели Демерджиев.

Попитан дали нашата страна ще предприеме ответни ограничения, Демерджиев съобщи, че " сега обмисляме разговор, а когато се изчерпат средствата на разговора, ще ви уведомим за идващите стъпки ".



Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази отчаяние след решението на министрите от Европейския съвет да блокират България и Румъния за Шенген.

" Към всички в Хърватия - добре пристигнали! Привестваме ви с добре пристигнали в Шенгенското пространство! Но дано се обърна и към жителите на Румъния и България - вие заслужавате пълноправно участие в Шенген, заслужавате достъп до пространството на свободно придвижване в Шенген. Имате мощна поддръжка от съвсем всички страни членки и изключително мощна поддръжка от чешкото председателство, мощна поддръжка от Комисията. Ще ви излъжа в случай че кажа, че аз не съм разочарована. Споделям разочарованиоето на жителите на Румъния и България. Ролята на комисията е да останем оптимисти сме за идващите стъпки, уверена съм, че ще реализираме приемането на България и Румъния в границите на този мандат ", сподели Йохансон.

По-рано журналистът Джак Парок, който следи работата на европейските институции, заяви, че по време на съвещанието Германия е оказала напън да бъдат признати и трите страни, като по негова информация даже е заплашила с несъгласие и присъединението на Хърватия.

NEW: EU home affairs ministers are unable to find unanimity to agree on Schengen access for They’re now breaking up for separate negotiations.

I’m hearing Germany and Lux are threatening to block Croatia’s access if vetos aren’t lifted against Bulgaria and Romania.
— Jack Parrock (@jackeparrock)

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР