Съветът на ЕС определи Амстердам за следващото седалище на Европейската

...
Съветът на ЕС определи Амстердам за следващото седалище на Европейската
Коментари Харесай

Местят европейски агенции от Лондон в Амстердам и Париж

Съветът на Европейски Съюз дефинира Амстердам за идващото седалище на Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ), а Париж - на Европейския банков орган (ЕБО). Гласуването за ЕАЛ мина през три кръга, като София, която също бе претендент за домакинство, отпадна дружно с множеството от останалите претенденти при първото гласоподаване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Във втори кръг се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген, като столицата на Дания отпадна. Според източници от съвещанието крайният резултат в третия кръг е приключил с реми и най-после печелившият е бил избран с чоп.

Общо 19 града бяха предложили да одобряват ЕАЛ и нейните близо 900 чиновници, натоварени със задачата да правят оценка и ревизират лекарствените произведения.

Сред тях Барселона, Братислава, Хелзинки, Букурещ. Дъблин, Брюксел, Варшава и Виена бяха претенденти за домакинство на ЕАЛ и за Европейския банков орган (ЕБО).

Европейският банков орган, чиято централа е в Лондон, ще напусне английската столица поради идното излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз и ще бъде изместен в Париж, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Париж и Дъблин получиха идентичен брой гласове след три кръга гласоподаване, в които участваха министри от 27-те страни членки, оставащи в Европейски Съюз след Брекзита.

Затова се наложи спечелилият да бъде избран на инцидентен принцип и естонският ръководител на срещата изтегли името на френската столица, показаха дипломатически източници.

Франкфурт, водещ финансов център на Европейски Съюз, където се намира и Европейската централна банка, загуби конкуренцията на по-ранен стадий.
тагове организации Лондон Париж Амстердам
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР