Съветът на ЕС окончателно подкрепи предложението на Европейската комисия за

...
Съветът на ЕС окончателно подкрепи предложението на Европейската комисия за
Коментари Харесай

ЕС отмени облекчения визов режим с Русия, решението влиза в сила от 12 септември

Съветът на Европейски Съюз дефинитивно поддържа предлагането на Европейската комисия за анулация на облекчения визов режим с Русия. Предвижда се смяната да влезе в действие от 12 септември, се показва в известие на Съвета.

По силата на решението съветските жители към този момент ще заплащат по 85 евро за виза, вместо по 30 евро, както до момента.

" Днес Съветът одобри решение, изцяло прекратяващо действието на съглашението за облекчение на визовия режим сред Европейски Съюз и Русия. Съответно, за съветските жители ще важат общите правила на визовия кодекс ", се споделя в известието на Европейски Съюз. Занапред издаването на визите ще бъде по-скъпо, по-трудно и по-бавно.

Освен нарастването на цената им, ще се изисква от руснаците, пътуващи в Европейски Съюз, да се показват спомагателни документи. Ще бъде увеличено времето за издаването на визите и ще има стягане на разпоредбите за издаване на многократни визи, прецизират още от Европейски Съюз.

Преди три дни Еврокомисията предложи изцяло да бъде прекратено действието на съглашението за облекчение на визовия режим с Русия.

" Русия е заинтригувана от това в страната да идват туристи и да си вършат сами изводите за това какво съставлява Москва и какви неистини за нея се приказват в техните страни ", разяснява по този мотив през днешния ден прессекретарят на съветския президент - Дмитрий Песков. Песков засяга думите на Владимир Путин, че Руската федерация няма да дава отговор " огледално " на тези наказания на Европейския съюз, написа " Известия ".

Облекченият визов режим сред Европейски Съюз и Русия бе в действие от 2007 година. Към 1 септември 2022 година към 963 000 руснаци са имали годни визи за Шенгенското пространство, заяви по-рано тази седмица Европейска комисия.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване страните от Европейски Съюз, които не са в Шенген, също да приложат новите ограничавания при издаване на визи за руснаци. Тя разяснява, че признатите през днешния ден промени дават опция за преразглеждане на решенията за издадените към този момент визи за съветски жители. По нейните думи отпадането на облекчения визов режим е последица от изгубеното доверие към Русия след нахлуването в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР