Съветът на ЕС очаквано отхвърли предложението България и Румъния да

...
Съветът на ЕС очаквано отхвърли предложението България и Румъния да
Коментари Харесай

България и Румъния остават извън Шенген. Хърватия получи зелена светлина

Съветът на Европейски Съюз предстоящо отхвърли предлагането България и Румъния да станат членове на Шенген. Срещу решението се опълчиха Австрия и Нидерландия, които още преди дни оповестиха, че ще създадат това.

Нидерландия поддържа кандидатурата на Румъния, само че се опълчи на тази на България, до момента в който Австрия гласоподава с " срещу " и за двете.

Хърватия обаче ще получи опцията да влезе в зоната за свободно пътешестване от 1 януари 2023 година след единомислещо единодушие от Съвета на Европейски Съюз.

Журналистът Джак Парок, който следи работата на европейските институции като сътрудник в Брюксел, заяви в профила си в Twitter, че по време на съвещанието Германия е оказала напън да бъдат признати и трите страни. Той оповестява, че Германия и Люксембург са заплашили да наложат несъгласие върху приемането на Хърватия, в случай че София и Букурещ останат отвън Шенген. В последна сметка обаче опасността им не е била осъществена.

That German and Luxembourg block didn’t come to pass. The opposition was too strong and moving ahead with Croatia’s green light would at least produce one success for the day.
— Jack Parrock (@jackeparrock)
Развитието от срещата беше изцяло предстоящо. Миналата седмица стана ясно, че, свободна от граничен надзор, като преди дни сходна позиция изрази и Австрия. Причините, които те показват, са проблеми на южната граница с Турция, както и неналичието на съответно правораздаване и повсеместна корупция.

България от години се пробва да стане член на Шенгенското пространство, само че това се оказа непостижима задача за няколко държавни управления поред.

Европейската комисия от дълго време разгласи, че София и Букурещ са изпълнили критериите за участие в зоната, свободна от граничен надзор. Включването на двете страни в Шенген беше утвърдено и в редица резолюции от Европейския парламент, беше призната през октомври 2022 година

Въпреки че Хърватия се причисли към Европейски Съюз шест години след България и Румъния, в този момент тя ще ги изпревари като по-бързо стане член на Шенгенското пространство.

" Последната стъпка е приключена! ", написа в профила си в Twitter хърватското непрекъснато посланичество в Брюксел.

Last step completed! Council decision adopted - It is now formally confirmed that joins area as of 1 January 2023.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР