Съветът на ЕС и Европейският парламент издигнаха различни номинации за

...
Съветът на ЕС и Европейският парламент издигнаха различни номинации за
Коментари Харесай

Патова ситуация в Брюксел за избора на главен прокурор на ЕС

Съветът на Европейски Съюз и Европейският парламент издигнаха разнообразни номинации за основния пост на основен прокурор на съюза. Изборът обаче става с консенсус, към този момент оспорваната борба е сред французина Жан-Франсоа Бонер и румънката Лаура Кьовеши, съобщи бТВ.
Европейската прокуратура би трябвало да проработи през 2020 година. Основната й цел - да санкционира злоупотребите с еврофондове и измами с Данък добавена стойност.
Преди седмица посланиците на страните членки издигнаха за началник Жан-Франсоа Бонер. "Най-важното е основният прокурор на Европейски Съюз да бъде стимулиран и аз съм тъкмо подобен ", твърди самият Бонер.
Вчера отрасловата комисия в европарламента избра някогашния началник на антикорупционния орган в Румъния - Лаура Кьовеши. "Моята работа е да накарам правораздаването да работи там, където наказателното право е нарушено ", означи тя.
Единственият наш представител, участвал на чуването на претендентите през вчерашния ден, е Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП. Другите отсъствали. Радев акцентира, че той не е имал право да гласоподава, защото е замествал непрекъснат член на комисията.
Доцентът по право на Европейски Съюз Христо Христев е уверен, че изборът не е в задънена улица и ще се дефинира при нови договаряния сред съвета и Народното събрание. Но не може да си изясни неналичието на родните евродепутати на чуването.
„ Очевидно има някакво разстройване и терзание в вероятността Лаура Кьовеши да стане основен прокурор на ЕС”, счита доцентът.
България също ще има собствен представител в европейската основна прокуратура. На финалната права в състезанието са двама прокурори и един арбитър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР