Съветът на духовните водачи към Главното мюфтийство приветства организирането на

...
Съветът на духовните водачи към Главното мюфтийство приветства организирането на
Коментари Харесай

От мюфтийството искат действия срещу прокурор по делото за 13-те имами

Съветът на духовните водачи към Главното мюфтийство приветства организирането на летни Коран-курсове в джамиите .

Това се споделя в мнение на Мюфтийството ден след съвещанието на Съвета на духовните водачи (СДВ) , в който членуват основните мюфтии и ръководителите на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) на Мюсюлманско вероизповедание в страната.

На съвещанието в централния офис на Мюсюлманско вероизповедание в София са взели участие основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи , ръководителят на Военноморски сили Ведат С. Ахмед , някогашните основни мюфтии Фикри Сали и Селим Мехмед , някогашните ръководители на Военноморски сили Хюсеин Карамолла и Ридван Кадьов .

От мюфтийството пишат, че мотив за съвещанието на този съвет е изявление на прокурор Недялка Попова по отношение на т.нар дело против 13-те имами и предложенията за промени в Закона за вероизповеданията, импортирани в Народното събрание. Разгледана е била и активността на Мюсюлманско вероизповедание през миналия месец рамазан.

Становището на заседателния орган на мюсюлманското изповедание е, че направеното и сходни изявления се посрещат с отрицание и оскърбление от цялата мюсюлманска общественост в страната ни.

От Съвета на духовните водачи показват паника за това, че няма дейности против думите на прокурора.

Припомняме, на 3 април 2018 година стана ясно, че е почнала инспекция поради изявление на прокурор Попова пред пловдивския уебсайт Трафикнюз, с който тя предизвестява за рискови трендове в българското общество. Попова сигнализира за това, че мюсюлманите в България ще доближат 30% от популацията.

От Главното мюфтийство последва незабавна реакция, като бе свикано изключително заседание на Висшия Мюсюлмански съвет.

Прокурор Попова е един от обвинителите по второто дело против Ахмед Муса, който беше и един от обвинените по делото за коренен ислям против 13-те имами от Пазарджик, което стартира през 2010 година.
Обвинението е за проповядване на антидемократична идеология и религиозна ненавист . В края на предходната година съдът в Пазарджик реши да пусне под гаранция Ахмед Муса - обвиняем за разпространяване на коренен ислям. Размерът на паричната гаранция е 7500 лв. бе събрана от дарения в джамията в Пазарджик от близки и съидейници на Муса.

Относно измененията в Закона за вероизповеданията Съветът на духовните водачи считат, че нормативното споразумяване на активността на вероизповеданията е доста значим миг за публичния живот. От мюфтийството считат, че " актуалният Закон за вероизповеданията поначало е дискриминационен във връзка с всички вероизповедания отвън Българската православна черква. Същевременно през последните петнадесет години настъпиха доста съществени промени в обществения живот ", пишат от мюфтийството.

Според тях измененията би трябвало да вземат решение проблемите съгласно интернационално откритите правила , гарантиращи свободата на религията. Това изисква обезпечаване на благоприятни условия за пълноценно действие на вероизповеданията и невмешателство на страната във вътрешните им каузи при съблюдаване на откритите законови правила, пишат от мюсюлманското изповедание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР