Съветът на директорите на Кинтекс“ е преразгледал търговският риск във

...
Съветът на директорите на Кинтекс“ е преразгледал търговският риск във
Коментари Харесай

Караниколов: Целта ни е максимална защита на държавния интерес


Съветът на шефовете на „ Кинтекс “ е преразгледал комерсиалният риск във взаимоотношенията си с „ Емко “ поради отнетия лиценз и е сключил контракт с "ВМЗ - Сопот", това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов на конференция, оповестиха от Министерството на стопанската система.

Министър Караниколов уточни, че съветът на шефовете на „ Кинтекс “ е преразгледал комерсиалния риск на взаимоотношенията с „ Емко “ поради отнетия лиценз и заради обстоятелството, че това може да докара до несъблюдение на договорите с задгранични бенефициенти и би нарушило интереса на „ Кинтекс “. „ Неустойките, които „ Кинтекс “ ще заплати, са доста по-големи от неустойките, които по-късно могат да бъдат претендирани към страната производител, която в тази ситуация е „ Емко “, бе безапелационен той. По думите му все още не са изтекли периодите за доставка на това оръжие, а с цел да го обезпечи, „ Кинтекс “ неотложно е сключило контракти с „ ВМЗ “. „ Кинтекс “ е защитил интереса на страната, обезпечил е договорите, добави той. Министър Караниколов уточни още, че на никое място във външните контракти с бенефициенти не е посочено кой би трябвало да е производител, а са дадени спецификации, на които би трябвало да дават отговор съответните произведения. „ Аз смятам, че "ВМЗ Сопот" ще се оправят и то сносно и ще бъдат получени в периоди “, сподели още министърът. Караниколов съобщи, че „ ВМЗ “ ще вземе пари като производител, „ Кинтекс “ като медиатор, а също така страната ще вземе и от двете сдружения дивиденти и няма да бъда ощетена. Министърът на стопанската система разясни, че не се приказва за премахването на държавния медиатор, а за премахването на медиаторите, които стоят на входа и на изхода на държавните сдружения – а точно тези, които продават материали за направата на тези муниции.

Относно лицензът за импорт и експорт на компания „ Емко “ Караниколов посочи, че той ще бъде възобновен, незабавно щом в Междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките бъдат получени мнения от страна на работа „ Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) “ и от работа „ Пожарна сигурност “, че са отстранени всички нередности. „ На 18 септември разглеждането на лиценза ще бъде включено като точка в дневния ред на Междуведомствения съвет “, добави той. Държим на служащите в „ Емко", които са значима част от военно промишления комплекс и в случай че нередностите бъдат отстранени от управлението на „ Емко “, лицензът ще бъде възстановен", посочи той.Министър Караниколов посочи, че до този миг е получено писмо от „ Емко “ с приложени три констативни протокола от работа „ Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) “, като в два от тях е отразена информация,че са отстранени нередности, само че в третия има още веднъж наставление за премахване на такива в период от един месец. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР