Съветът на директорите на Булгаргаз“ ЕАД научи от медиите за

...
Съветът на директорите на Булгаргаз“ ЕАД научи от медиите за
Коментари Харесай

Булгаргаз: Научихме от медиите за смяната на борда на дружеството

Съветът на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД научи от медиите за решението на принципала „ Български енергиен холдинг “ ЕАД (БЕХ) да назначи нов ръб на сдружението – публичен снабдител на природен газ. Официално претекстове за това решение не са посочени.

Това оповестяват от Дружеството в своя позиция, публикувана до медиите.
Теменужка Петкова: Уволненията в " Булгаргаз " са противозаконни
Уволненията в " Булгаргаз " са противозаконни. Това съобщи някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова.   " Този мандат се пре...
Прочети повече
" В свои изказвания през днешния ден, 29.01.2022 година, министър-председателят и министърът на енергетиката се позоваха на резултати от инспекция, осъществена от принципала БЕХ в „ Булгаргаз “ ЕАД. Бордът на „ Булгаргаз “ ЕАД не е осведомен за приключването на тази инспекция и за нейните резултати. Ръководството на сдружението беше осведомено с прелиминарен отчет, който съдържаше напълно неправилни изказвания, констатации и рекомендации. По всяко от тях, „ Булгаргаз “ ЕАД даде подробни уточнения, спомагателна информация и обосновки.

Публично отправените рецензии към Съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД са за „ неверни или неправилни решения “, които са довели до приемането на по-малки количества азерски газ. Правят се внушения, че заради това цените на газа за българските консуматори са повишени. Тези изказвания не почиват на никаква справедлива основа. "

От сдружението декларират още, че единствената причина, заради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по контракта с азерската страна, е неналичието на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора. Те напомнят,  че в края на 2020 година и през 2021 година управлението на „ Булгаргаз “ ЕАД дружно с БЕХ и Министерството на енергетиката са съумели да предотвратят неизпълнението на контракта и заплащане на неустойки на азерската страна по отношение на неналичието на IGB и невъзможността за приемане на азерския газ в Комотини. Тогава договорът беше избавен и беше обезпечена диверсификация на доставките посредством вноса на азерски газ, се споделя в позицията като се добавя, че азерската страна е приела да доставя тези количества на договорната цена по различен газопровод, " макар че няма такова обвързване по контракта. "

В позицията на " Булгаргаз " се показва още, че аргументите за покачванията на цените на природния газ през последните месеци, са напълно външни за България като част от общия пазар на Европейския съюз. 
Енергийният министър: Ръководството на " Булгаргаз " е освободено след резултатите от инспекцията
Решението за освобождение на управлението на " Булгаргаз " е взето от сътрудниците след инспекцията, която започва преди няколко седмици от...
Прочети повече
В умозаключение се споделя, че Съветът на шефовете преглежда решението за промяната на борда на шефовете като политически стимулирано и в несъгласие с направените поръчки за експертно ръководство на държавните сдружения. 

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР